Povratak

Sumnja na slepilo kod ptice/Konjunktivitis/Uveitis/Katarakta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu staru oko 4 godine, čini mi se da je oslepela. Pojela je nekoliko puta bademe ali ne znam jel može od toga da oslepi ili koji je razlog. Kako da znam da li je sigurno slepa i šta da radim ako jeste? Ana


O: Uzroci slepila mogu biti veoma različiti. Praktično svaki patološki proces na oku može dovesti do slepila, ali i neke sistemske bolesti kao i deficijentna ishrana.

Patološki procesi na oku mogu biti posledica mehaničke povrede oka ali i posledica infekcije samog oka ili okolne regije. U svakom slučaju poremećaje vezane za vid treba ozbiljno shvatiti.

Konjunktivitis je najčešći patološki proces na oku. Obično je uzrokovan bakterijama i ispoljava se suzenjem očiju, a često i izraženom fotosenzitivnošću. Konjunktivitis može biti simptom i mnogih drugih bolesti, uključujući respiratorne infekcije.

Obično je uzrokovan bakterijama i ispoljava se suzenjem očiju, a često i izraženom fotosenzitivnošću. Konjunktivitis može biti simptom i mnogih drugih bolesti, uključujući respiratorne infekcije.

Uveitis predstavlja zapaljenje unutrašnjih delova oka. Može biti posledica drugih sistemskih oboljenja, a lečenje treba što pre započeti kako ne bi došlo do stvaranja katarakte i slepila.

Katarakta se kod ptica razvija i usled nedostatka vitamina E i vitamin A, ali i kao posledica encefalomijelitisa.
Različite virusne, bakterijske i gljivične bolesti uzrokuju promene na oku i takođe mogu dovesti do posledičnog slepila.

Da bi bili sigurni da li je ptica izgubila vid neophodan je detaljan klinički i oftalmološki  pregled veterinara sa nizom probi koji će pomoći da se odredi da li postoje patološke promene na očima ptice.

Kako je ishrana jedan od bitnih faktora za zdravlje ptica neophodno je posvetiti posebnu pažnju odabiru i pripremi hrane. O tome možete pročitati u odgovoru koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med.,: „Ishrana nimfe“.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs