Povratak

Majka zeba čupa svoje mladunce nakon napuštanja gnezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam tri male zebe jedna ima oko 17 dana a već je izašla iz gnezda, a ženka (majka) je onako kljunom pipa i ponekad joj isčupa perje. Da li to smeta što je izašla ranije i zašto je majka čupa?

O: Ponašanje koje opisujete vrlo verovatno predstavlja preterano izraženo zaštitničko ponašanje majke prema mladuncu koji se više ne nalazi u gnezdu pored ostale braće i sestara.

Ovu vrstu ponašanja izaziva strah od gubitka mladunca. Strah dovodi do poremećaja majčinskog instinkta, pa briga oko mladunaca postaje prenaglašena. Svaki dodatni stres samo pogoršava stanje.
 
Majka mu verovatno neće naškoditi ovim načinom ponašanja, međutim, ukoliko primetite da se majka prema mladuncu ophodi sve agresivnije, pa čak agresiju prenosi na ostale mladunce ili mužjaka, neophodno je da ih razdvojite i brigu o njima  nastavite sami.

U ovom periodu, umanjite sve stresogene faktore koji utiču na roditelje. Redovno im menjajte hranu i vodu, ali ih na drugi način nemojte uznemiravati.

Ptić koji je napustio gnezdo je zreo za taj poduhvat i uskoro će ga pratiti i ostali mladunci. Tada će roditelji brinuti o njima još neko vreme dok se potpuno ne osamostale.