Povratak

Ptica krešti noću

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa papagajem, vrsta je tigrica. Vec dve nedelje kako uveče pišti kad je vreme za spavanje, i cele noći ispušta zvuke i drži otvoren kljun. Potreban mi je savet šta da radim, pošto u mom gradu veterinari rade isključivo sa većim životinjama. Hvala unapred. Tijana


O: Problem kreštanja ukazuje na to da je ptičica nervozna, a najčešći razlozi tome su neadekvatna zabava ili manjka iste. Tigrice su papagaji koje imaju izuzetno visoki stepen energije koju treba potrošiti.

Niste naveli koliko je tačno star Vaš papagaj, ali je takođe moguće je da on ulazi u pubertet. Tigrice dostižu polnu zrelost sa 6 meseci.

Tigrici treba pružiti neizmerno mnogo pažnje, a kreštanje u noćnim satima kada on ostane sam, može biti posledica upravo usamljenosti i revolta.

Ptičici treba da obezbedite dovoljno igračaka  (plutani čepovi, grančicama od drva, špagicama, igračkom u obliku ptičice...) u njenom okruženju, dozvoliti joj da bude kreativna u igri, ali svakako i treba Vi što više vremena da provodite sa njim.

Bilo bi dobro da kavez premestite na neko mirno mesto, kao i da ga noću prekrijete, kako bi ptičica imala potpuni mir i zaštitu od svetlosti.
 
S obzirom da niste naveli nikakve konkretne simptome (slab apetit, proliv, nakostrešeno perje...) pretpostavljam da se radi samo o problemu sa ponašanjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs