Povratak

Pronađen vrapčić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Malo pre sam našla ptića, mislim da je vrabac, molim vas recite mi šta da radim, kako da se staram o njemu, da li da ga stavim u kavez?! Dala sam mu vodu i hleb, ne zna da leti. U napred zahvalna, Nevena


O:  Vrapčići se rađaju bespomoćni i potpuno zavise  od roditelja. Oni ih hrane sve do starosti od oko šest nedelja. Kada su stari desetak dana, vrapčići počinju skakutati u gnezdu iz kojeg mogu i ispasti u pokušajima da nauče da lete. Majka će da nastavi da ih hrani i ako ostanu na zemlji sve dok ne nauče leteti, a to najčešće bude kroz nekoliko dana, zavisno od toga  koliko su operjali.


Obično su potpuno sposobni za letenje u starosti od oko tri nedelje ali ih roditelji hrane još dve-tri nedelje dok u potpunosti ne ojačaju i savladaju sve "veštine". Upravo u periodu učenja letenja vrapčićima preti opasnost od predatora jer često padaju i povređuju se, što ih čini lakim plenom.Takođe, u tom periodu mogu ih pronaći i ljudi.

U prirodi, roditelji ih hrane insektima, a kasnije kao odrasli hrane se semenkama. Ukoliko imaju perje, potrebno ih je hraniti češće, a svakako ne bi trebali da bidu bez hrane duže od dva sata.

Kroz određeno vreme moraćete vrapčića hraniti iz ruke sve dok se potpuno ne osamostali. U početku možete kombinovati da se vrapčić malo hrani sam, a malo iz ruke. Samostalno uzimanje hrane počinje u starosti od oko mesec dana ali je nužno i dalje nastavite sa ručnim hranjenjem. Što se tiče hrane, postoje razne kombinacije, a najjednostavnija je ishrana gotovom hranom za divlje ptice.


Ukoliko želite da pticu zadržite dok ne bude sposobna da leti trebaće Vam neki manji kavez sa hranilicom i pojilicom.


U Pet centar prodavnicama možete pronaći veliki izbor kaveza, opreme, kvalitetne hrane i dodataka ishrani za ptice.