Povratak

Agresivnost između para zeba i neoplođena jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam dve zebe mužjaka i ženku, u gnezdu imaju oko 8 jaja. U toku dana naizmenično leže na jajima, a u toku noći zajedno. Problem je taj što kada se desi da su obe na par sekundi van gnezda, užasno su agresivne i čupaju se međusobno, a kada su zajedno u gnezdu, onda su mirne. Zanima me, da li će se izleći jaja, pošto leže na njima više od tri nedelje ili da im jaja sklonim? A ujedno se plašim njihove agresije, da još više ne povrede jedna drugu. Hvala unapred na odgovoru, značio bi mi. Pozdrav, Mina

O: Zebice se vrlo lako razmnožavaju ako su im omogućeni optimalni uslovi za gnežđenje i ukoliko ih zdravo hranite. Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11 - 12 nedelja, ali je preporuka da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6 - 9 meseci.


Ženka snese između 1 i 8 jaja, najčešće između 2 i 5 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Ženka najviše sedi na jajima, ali je mužjak zamenjuje kako bi se ženka odmorila i nahranila. Inkubacija počinje nakon što ženka snese poslednje jaje i ptići se izlegu 14 dana kasnije, a u narednih 21 dan ptići napuštaju gnezdo.


Ako su jaja oplođena ona će postati tamnije boje nakon prve nedelje. Da biste bili sigurni da su oplođena, možete se poslužiti vrlo jednostavnom metodom uperivanja baterijske lampe kojom obasjamo jaje svetlošću iz lampe i pod snopom svetlosti možemo videti splet vena.

Takođe, vidimo i sam embrion, tj. otkucaje njegovog srca kao pulsirajuću crvenu tačkicu unutar većeg crvenog područja. Već nakon nedelju dana cela unutrašnjost postaje crvena  i više se ne može uočiti embrion.

Osim tog testa, jaja je poželjno što manje dirati, jer masnoća sa naših prstiju može začepiti tanke pore na ljusci i tako poremetiti sadržaj jaja. Ljuska jajeta jeste dobra zaštita od faktora spoljašnje sredine, ali je i propusna.

Jaja mogu biti neoplođena i ako je mužjak prisutan. U tom slučaju znači da nije došlo do parenja, što se kod zeba dešava ukoliko se ženki ne sviđa mužjak. Ukoliko se jaja se izlegu nakon 14 dan ležanja na njima treba ih ukloniti iz kaveza.

Najbolje bi bilo da par leži na jajima nekoliko dana (desetak), a zatim uklonite jaje. Bilo bi dobro i da uklonite gnezdo iz kaveza, kako ne bi počela da ponovo nosi nova jaja. U toku nošenja jaja, što može biti i na svakih mesec dana, povećane su potrebe organizma za mineralima.

Agresija koju ispoljavaju jedno prema drugom je takođe znak da se ženki ne dopada mužjak, što ide u prilog neoplođenim jajima. U ovom slučaju može da se nabavi novi mužjak, ali stari mora da se odvoji u poseban kavez ako ženka postane preterano agresivna u odnosu na njega.

Ženki se sviđa mužjak ako trljaju jedno drugom kljun, ako su stalno jedno pored drugog u kavezu i kljunom jedno drugom čiste perje.