Povratak

Konjuktivitis kod kozice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Naša kozica stalno češe kljun i počeo je da zatvara jedno oko. Drugo mu je širom otvoreno, a ovo levo drži zatvoreno. Možet mi reći zašto se to dešava? Pozdrav, Ksenija

O: Zatvoreno oko kod ptice može ukazivati na konjunktivitis.


Konjunktivitis može biti različite etiologije, a najčešće su uzročnici virusi, bakterije, gljivice i paraziti, a može se javiti i kao posledica alergijskih reakcija, toksično - hemijskih delovanja i kao prateći simptom mnogih oboljenja.


Iritacijski elementi mogu biti egzogeni i endogeni. Prema dužini trajanja postoji akutni, subakutni i hronični konjunktivitis, a s obzirom na boju i konzinstenciju iscetka radi se o seroznom, mukoznom, purulentnom, hemoragičnom, folikularnom, membranoznom ili pseudomembranoznom konjunktivitisu.

Konjunktivitis se često javlja u sklopu prehlade. U tom slučaju su zahvaćena oba ili jedno oko. Kapci mogu biti natečeni i iz oka se može primetiti iscedak različitog izgleda. Vrlo često ptica učestalo kija i trlja kljun i nozdrve o prečku. Na taj način ona oslobađa disajne puteve i omogućava neometano disanje.

Simptomi prehlade u širem smislu obuhvataju: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, klimanje repa, odsustvo apetita.

Uzroci prehlade mogu biti: promaja, hladna voda, škodljivi gasovi, parazitske bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije itd.


U Vašem slučaju, savetovala bih Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled, a u međuvremenu je smestite na toplo mesto i svakodnevno dodajete vitaminsko-aminokiselinske preparate.


Ukoliko je ptica pitoma, pokušajte fiziološkim rastvorom nanesenim na vaticu, da joj nežno obrišete kapke, kako biste ih oslobodili iscetka kako bi ptica mogla da otvori oko.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs