Povratak

Uzroci pojave crvenog, poluzatvorenog i modrog oka kod nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam dve tigrice, ženku sam jutros videla sa povređenim okom. Oko je krvavo, polu zatvoreno i modro. Hitno mi treba pomoć sa čime da joj namažem to i koliko to može da bude opasno. Hvala, Milica


O: Pojava crvenih otečenih kapaka koji su delimično ili potpuno zatvoreni i drugih struktura oka može kod ptica da ukazuje na povredu ili infekciju oka. Često ovakva stanja prati i upaljeni i prolabirani treći očni kapak, a ponekad  i oštećenje rožnjače i na respiratorne probleme.


Ovakva stanja se mogu javiti kao posledica lokalnih infekcija struktura oka ili sistemskih infekcija, postojanja tumora i apscesa, povreda oka usled udarca o predmete, žicu kaveza, povreda izazvana kljunom druge ptice, prisustvom stranog tela u oku, sekundarne infekcije kao posledica avitaminoze itd.


Upala konjuktiva i/ili rožnjače (konjuktivitis) obično nastaje pod uticajem spoljašnjih faktora i uzrokuju je mehanički uzroci (prašina, pesak, promaja) i virusne zarazne bolesti (boginje i psitakoza).


Klinički znakovi su pocrvenelo i otečeno oko sa iscetkom. Potrebno je otkriti i ukloniti uzrok, isprati oko prikladnim preparatom (Optiseptyl, Canina augen pflegelotion) i primeniti antibiotike. Pticu treba držati na mirnom mestu sa slabijim svetlom.

Pod uticajem spoljašnjih faktora nastaje serozni konjuktivitis, koji se može dodatno zakomplikovati sekundarnom infekcijom bakterijama, što dovodi do nastanka gnojnog konjuktivitisa. Sekundarne bakterijske infekcije obično nastaju kad ptica trlja oko o prečke ili češka nogom.

Upala očnog kapka (blefaritis) - mogu ga uzrokovati mehanički, hemijski, zarazni (gljivice, bakterije i virusi), a mogu nastati prenošenjem upale. Oko je poluzatvoreno, otečeno i crveno. Potrebno je otkriti uzrok i oko tretirati lokalno antibiotikom.


Naravno, nemoguće  je bez adekvatnog pregleda tačno utvrditi dijagnozu.

S obzirom da je oko parni organ, uvek postoji opasnost od širenja procesa i na drugo oko, odnosno, ako se ne leči na vreme, upale mogu dovesti i do slepila ili težeg oštećenja vida ljubimca. Iz tog razloga, kao i iz razloga što se problemi na očima mogu javiti i kao jedan od simptoma nekih drugih oboljenja, istim bi trebalo pristupati poprilično ozbiljno. Takođe, ne preporučuje se samoinicijativna primena nekih od oftalmoloških preparata, jer oni samo mogu prikriti pravo stanje pa zbog toga smetati kod uzimanja brisa u cilju postavljanja dijagnoze.

Savetujem Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled kako bi na vreme započeo adekvatnu terapiju antibioticima, vitaminsko mineralnim dodacima po potrebi.

Ono što Vi možete da uradite do odlaska kod veterinara je da oko isperete  fiziološkim rastvorom ili veštačkim suzama. Takođe pticu možete utopliti te joj povećati dozu vitamina i minerala. Na takav način možete pomoći oslabljenom organizmu ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs