Povratak

Optimalni uslovi sredine u kojoj spava ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molim vas za informaciju koliko sati dnevno tigrice spavaju? Da li je dovoljno samo pokriti kavez ili treba i da je ugašeno svetlo? Ovo pitam pošto sedimo do kasno u noć pa me interesuje da li i ona može da ostane budna tako kasno? Hvala. S poštovanjem, Stanka


O: Ptice kao kućni ljubimci, posebno mlađe, mogu biti vrlo osetljive na spoljne uslove, odnosno na način držanja.

Ptici bi trebalo obezbediti što povoljnije uslove spavanja, što dosta utiče na opšte zdravlje ptice. Ako tigrica ne bude dovoljno spavala, i ukoliko nema kvalitetan san, mogu se javiti razni poremećaji u ponašanju, od nervoze do čupanja perja sa tela.

Poželjno je da ptičici obezbedite barem osam sati sna, a idealno bi bilo 12 sati.

Prostorija u kojoj boravi i spava ptica trebala bi da bude topla bez prisustva dima i promaje i bez mnogo buke (pojačan televizor i preglasna muzika, vika ukućana, saobraćaj...)

Bilo bi dobro da pokrijete kavez tamnom tkaninom /prostirkom dok ptica spava, što svakako pomaže da ptica ima bolji sam zbog odsudstva svetlosti. U svakom slučaju bi bilo najbolje da u prostoriji gde spava ptica ipak ugasite svetlo.

Ako se ptica drži u prostoriji gde preovladava veštačka svetlost tokom većeg dela dana (gledanje televizije, držanje upaljenih ukrasnih svetiljki i slično), to može delovati vrlo stresno na fizičko i psihičko zdravlje ptice.


Takođe, nemojte se uplašiti ako Vaša ptica ima noćni napad panike. Kada ih nešto uplaši ili trgne iz sna, nekontrolisano počnu da lete po kavezu pa  mogu da se povrede. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a kavez pokrite tamnom tkaninom.

Optimalna temperatura prostorije u kojoj boravi tigrica bi trebalo da bud od 18 do 24 ⁰C.


Ako niste u mogućnosti da ptičicu držite u nekoj drugoj prostoriji, postarajte se da noću utišate TV, ugasite svetlo i potrudite se da ne budete isuviše glasni.