Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li je ispravno stavljati pticama amove ili povotke? Čula sam da je tako lakše naučiti pticu da bude napolju a da ne pobegne, ali takođe i da je to zabranjeno. Hvala na odgovoru, Jelena


O: Amovi za ptice su kao i amovi za druge ljubimce napravljeni da bi naši ljubimci u šetnji bili na bezbednoj udaljenosti i uvek na dohvat ruke u slučaju nekih nepredviđenih situacija.

Kao i kod drugih životinja, oni su konstruisani tako da se bezbedno i lako postavljaju i uglavnom su izrađeni od materijala koji su prijatni, a trake koje se postavljaju oko životinje dovoljno široke.


Postavljaju se na mestima koja ne mogu dovesti do povrede životinje ukoliko se pažljivo postupa, a često je i deo povodca urađenog od rastegljivog materijala koji amortizuje nagle pokrete životinje.

Da bi se ptica navikla na postavljanje i nošenje povodca potrebno je biti uporan ali pre svega pažljiv. Kao i kod drugih životinja proces navikavanja se nikada ne odvija lako, posebno ako su u pitanju starije životinje. Naravno privikavanje ptice na povodac mora ići postepeno, ptica se mora osećati sigurno, a možete uvesti i nagradu za dobro prihvaćeno nošenje ama.

Izvođenje ptica napolje ne sme biti pri vremenskim neprilikama, ekstremno niskim i visokim temperaturama, pri vetrovitom vremenu, a morate razumeti da ptica moze doći u kontakt sa drugim pticama i životinjama, a na taj način i sa potencijalnim izazivacima bolesti parazitima digestivnog trakta i perja, virusima, bakterijma, gljivicama i drugim.

OZNAKE: