Povratak

Promenjeno ponašanje ptice zbog odsudstva vlasnika/Odbijanje hrane/Neuroze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam tigricu i bila je živahna, jela je hranu, cvrkutala, itd. Bio sam na letovanju oko 20 dana i bio je kod mojih prijatelja. Rekli su mi da nije hteo jesti svoju hranu , niti je cvrkutao, samo je jeo hleb i jabuku. Kada sam ga doveo kući malo sam ga pustio napolje i malo je leteo (oni ga nisu puštali) ali nije hteo da se igra samnom. Ušao je u kavez i sad je evo pored ogledala, ne cvrkuće, pije vodu, svojoj hrani ne prilazi, ali ako mu dam hleb ili kiflicu jede kao da nije jeo 10 dana. Moje pitanje je: da li mu treba jedan dan da se vrati u normalu, ili je bolestan? Šta treba da uradim? (molim vas pomozite mi jer ga puuno volim). Pozdrav, Stefan

O: Kao i svi kućni ljubimci, i ptice vole rutinu, odnosno zavisne su od redosleda ili svakodnevne rutine, a pri tome mislimo da se dnevne aktivnosti (hranjenje, čišćenje, puštanje iz kaveza, igranje, vežbanje...) odvijaju u isto ili približno isto vreme.

Zbog Vašeg odsustva iz kuće drugi ukućani su verovatno nenamerno promenili raspored aktivnosti, puštanje iz kaveza, pa je tigrica bila "ljuta" i iskazala svoju ljutnju. 


Na Vama je sada da je polako vratite u njenu staru rutinu, uz dosta strpljenja.

Vezano uz osećaj vremena kod ptica, smatra se da je to upravo navedeni "osećaj rutine" tokom svakog dana, kao što je buđenje vlasnika u slično vreme, dolazak s posla ili iz škole i slično takođe uvek u slično vreme, pa nas naši ljubimci nestrpljivo očekuju da bi podelili vreme, igru i veselje s nama.

Papagaji kao kućni ljubimci mogu se vezati za jednog od ukućanina čak do te mere da ga doživljavaju kao svog partnera.

Ono što može biti problem je pojava različitih poremećaja u ponašanju. Kao posledica dosadašnjih dešavanja mogu se javiti neuroze. Neuroze mogu nastati i zbog različitih promena u okolini, odvajanja od pripadnika iste vrste ili od osobe za koju je ptica vezana, a isto tako uzrok mogu biti i promene u ponašanju vlasnika.

Najčešći specifični oblici poremećenog ponašanja su kreštanje i samoranjavanje. Samoranjavanje se uglavnom manifestuje čupkanjem perja, međutim može napredovati i do grizenja nokata i prstiju, a u težim slučajevima i do odbijanja hrane i mršavljenja.

Da bi se sprečile ovakve neželjene posledice, osigurajte Vašoj ptici dovoljno aktivnosti, kretanja, raznoliku ishranu. Ponudite joj različite igračke namenjene papagajima, a što je najvažnije neka joj i ostali ukućani pruže dovoljno pažnje. Za rešavanje ovakvog problema morate pokazati strpljenja i izdvojiti vremena.

Svakako možete odvesti Vašu pticu kod kolega na Kliniku za male životinje na Veterinarskom fakultetu, koji poseduju dovoljno stručnog znanja o ovoj temi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs