Povratak

Nakostrešenost perja i nadutost stomaka kod štiglića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kako mi se dešava kod štiglići da su malo narogušeni (mislim na perje), imaju jarko crvenu boju stomaka i isti im je pomalo naduven, hteo bih da Vas pitam o kojoj vrsti bolesti je reč, kako se leči i šta se koristi kao preventiva? Unapred zahvalan, Aleksandar   

O:
Našušurenost perja spada u opšte simptome oboljenja. To znači da nije specifično vezano za neko određeno oboljenje, već se javlja kao simptom većine oboljenja.

Uz opšte simptome oboljenja, potrebno je što detaljnije opisati stanje ptica, tj. navesti  promene koje ste zapazili, kako bi ste veterinara  usmerili tokom kliničkog pregleda na određeni sistem organa koji iziskuje detaljniji pregled.

Naduvenost stomačića kod većine ptica u jednom jatu  je uglavnom posledica ili nepravilne ishrane.

Takođe može se javiti i usled oboljenja bakterijske, virusne ili parazitske etiologije.

Uz nadutost stomaka može se zapaziti ređa stolica, čupkanje perja sa stomaka, pad apetita itd.

Hrana kojom se štiglići hrane u zatočeništvu jeste hrana za kanarince ili za egzotične ptice, uz dodatak semena konoplja, suncokreta, salate i raznih vrsta divljeg semena.

Osim toga, bitno im je davati i zelenu hranu (list i cvet maslačka, salata, rukola, radić, blitva i sl.), voće i povrće (jabuke, kruške, šargarepa, krastavac i dr.), hranu animalnog porekla (jajčane smese - kupljene ili napravljene) kao i izvore minerala (sipina kost, ugljen, pesak).


Bitno je napomenuti da uvek trebaju imati svežu i čistu vodu za piće i kupanje.

Iz ishrane im treba izbaciti hranu bogatu vlaknima, a do posete veterinaru aplikujte im vitaminsko-aminokiselinski preparat.

U našoj ponudi možete naći preparat Omni vit, koji se daje za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa i kada je otpornost smanjena usled infekcije.


Neophodno je da odvedete ptice na pregled kod veterinara kliničara, kako biste dobili konkretnu dijagnozu i preduzeli odgovarajuću terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs