Povratak

Razlikovanje polova Australihskih zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve zebe i za jednu sam saznao da je muško tek juče, a druga zebica je cela bela i ne znam da li je muško ili žensko. Dali možda znate da mi kažete kako da razlikujem muško od ženske zebice? Lazar

O: Mužjak obične zebe (divlje) je lepih boja, grudi su mu crvenomrke, leđa crvenkastomrka, a krila sa krupnim belim pegama. Ženka je siva, nalik na vrapca. Kod tigrastih zeba mužjak je sive boje, a kljun mu je crven ili narandžast. Na obrazu ima fleku braon boje, pored koje je crna linija, koja polazi ispod oka i završava se do kraja fleke na obrazu, pored nje je bela linija koja se prostire do kljuna. Siva su im krila, kao i ostatak glave. Grudi su im bele sa gustim, crnim, horizontalnim prugama. Ispod njih je velika braon fleka sa belim tačkama. Perje ispod repa je  belo, a rep crn, sa horizontalnim belim, širokim prugama. Za razliku od mužjaka ženka nema toliko izraženih boja kao mužjak. Telo joj je sive boje, a crna linija se proteže od oka na dole. Kao i kod drugih zeba, i kod belih zeba je mužjak malo šareniji u odnosu na ženku. Ženka je apsolutno bela, narandžastih nožica i kljuna, a od oka ka obrazu se prostire crna linija.

Mužjak ima crveniji kljun i crvenije nožice. Na obrazima ima oker fleku, kao i oker tufnu ispod krila. Ostale korisne informacije o zbama, možete pročitati rubrici Moj ljubimac: Australijska zeba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs