mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu nešto manje od mesec dana i primećujem da se čudno ponaša. Uđe u posudu sa hranom i svu hranu izbaci napolje, juljačšu ne pušta dok je ne sruši, raširi nogice pa se provlači sam ispod sebe, kad ga pustimo da leti stoji samo na jednom mestu, a odleti tek kad mu se približimo, često je nakostrešen. Jede hranu, ali još ga nisam videla da pije vodu, iako se mota oko vode jer se isjvasi. Uglavnom, čudno se ponaša pa neznam da li je to donekle normalno ili je možda bolestan? Puno hvala, Marijana

O: Tigrice su vrlo aktivne i društvene ptice. U prirodi žive u jatima pa je gotovo svaka problematika ponašanja vezana za usamljenost. Ove ptice zahtevaju puno ljubavi i pažnje pa su u suprotnome vrlo nesrećne i na sve moguće načine žele privući pažnju na sebe. Vlasnici bi trebali svakodnevno provoditi puno vremena sa tigricama, igrati se s njima, pričati im, kako bi dobile svu potrebnu pažnju i osećale se sigurnima. Ukoliko vlasnici često borave van kuće tokom dana, tigrica će biti vrlo usamljena, što će se najpre odraziti na njeno ponašanje, pa i na zdravlje. U tom slučaju, potrebno joj je nabaviti društvo.

Kod Vaše tigrice ovakvo ponašanje je najverovatnije posledica dosade, te nije posledica nikakvog organaskog oboljenja ukoliko ima očuvan apetit i aktivna je. To što je nakostrešena, može biti posledica neadekvatne temperature u prostoriji, kožnih parazita, promene perja i pokušaja da privuče pažnju na sebe. Najbolje je nabaviti pticu suprotnog pola sa kojom će provoditi vreme. U početku je možda najbolje da ih stavite u zasebne kaveze kao ne bi došlo do međusobnog sukoba. Kaveze stavite jednu pored druge pa koliko se ptice prihvate, ulaziće jedna drugoj u kavez. Ptice će i dalje imati odnos sa Vama, te je moguće i da pričaju jedna drugoj reči koje su naučile od Vas, za što je potrebno puno strpljena. Stoga, u potpunosti nije tačno da tigrice u paru apsolutno prekidaju odnos sa svojim vlasnikom. Vaša je tigrica kratko vreme kod Vas, moguće je i da je ovakva reakcija posledica nedovoljne adaptacije na novu sredinu. Vremenom će se zbližiti sa Vama, pa će biti situacija u kojima će dok je izavan kaveza ( tigrice su jako nesrećne ako borave samo u kavezu) sedeti na Vašem ramenu ili glavi. Tigrice vole izvoditi različite akrobacije pa su podvlačenje pod sebe, "vešanje" na stajalicama, istezanje i sl. savim normalne radnje.

Sigurno Vaša tigrica popije vode koliko joj je potrebno. Ukoliko ju hranite svežom hranom, manje i pije vode. To što bude mokra je sasvim normalna reakcija jer se verojatno pokušava kupati, što tigrica jako vole. Tigricama je kupanje vrlo važno za psihičko i fizičko zdravlje jer na taj način se sprečavaju zdrastveni problemi vezani za perje, respiratorni sistem itd. Za kupanje možete koristite kadice koje su namenjene tigricama, a možete ih nabaviti u Pet centru. U kadicu se stavi samo malo vode, kako se papagaj ne bi ugdavio, a opet dovoljno da se može kupati. Voda neka bude mlaka, a drugi put hladnija, kako bi videli šta Vašoj tigrici najviše odgovara. Jednu kadicu možete staviti u kavez, a drugu napolje van kaveza. Vodu u kadici je potrebno menjati više puta na dan, i može se koristiti svakodnevno za vreme letnjih meseci, dok za vreme hladnijih dana ka što su sada, preporučuje se kadicu koristiti 2 puta nedeljno. Ukoliko kadica budezaprljana izmetom i sl., potrebno je je momenatalno je izvaditi, očistiti i napuniti svežom vodom. Neke tigrice više vole tuširanje, pa možete probati da je prskate prskalicom za čišćenje stakla itd., ali pazite da je dobro očišćena od hemikalija. Mlaz neka bude poput prašine, ne prejak, i uvek pticu prskajte odozdo prema gore. Ovo radite pažljivo kako se ptica ne bi uplašila, dakle ne preblizu. Moguće je da u početku tigrica izbegava tuširanje, što nikako nije razlog da ga prekinite jer će sigurno nakon nekog vremena tigrica početi uživati u tuširanju. Neka tuširanje traje maksimalno 3 minuta. Za vreme kupanja i tuširanja svakako ne sme biti promaje, pa i inače, jer se ptičice vrlo brzo razbole. Kad se Vaša ptica u potpunosti pripitomi, može se sa Vama kupati i tuširati, pri čemu će razviti sa Vama izuzetno prisan i čvrst odnos.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

 

OZNAKE: