Povratak

Semenke (nesvarena hrana) u izmetu nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja nimfu koja je kod nas oko godinu dana. Prije 2-3 dana primietio sam semenke u izmetu. Njena stolica je nekad sa  više semenki, a nekada sa manje, ali ih već 3 dana stalno ima. Takođe, ptica ne povraća. Uplašena sam jako i ako ima bilo kakav način da joj pomognem, ja vas molim da mi date savet kako da to učinim. Hvala na odgovoru, Dalibor

O: Nimfe (Nymphicus Hollandicus) pripadaju srednje velikim papagajima koje vuku poreklo iz Australije. Hrane se na podu / zemlji različitim semenkama trava i biljaka te su se poprilično dobro prilagodile životu u našim klimatskim uslovima. Prisustvo semenki u izmetu ljubimca, odnosno, nesvarena hrana u izmetu može ukazivati na određene zdravstvene poremećaje ili nedostatke u ishrani. Naime, navedena klinička slika može uputiti na: nedostatak grita, na upalu creva (enteritis, najčešće uzrokovan Giardiom) s posledičnim poremećajima u normalnoj pasaži, probavi i metabolizmu, atrofiji mišićnog želuca (ukazuje na deficit vitamina E i selena).

Takođe, nalaz semenki (nesvarene hrane) u stolici ljubimca može biti i jedan od kliničkih simptoma drugih bolesti, kao što su megabakterioza, sindrom dilatacije predželuca,... Mnogi vlasnici zaboravljaju činjenicu da ovi ljubimci potiču iz prirode. Naime, u prirodi je uvriježeno pravilo da sve životinje pokušavaju prikriti svoje mane, nedostatke, bolesti i na takav način ne izazivati napad potencijalnog predatora. Stoga, i u uzgojima ptica ili kaveznom držanju u našim stanovima ili kućama i na tu činjenicu bi trebalo obratiti više pažnje. Važno je znati da ljubimac ne mora pokazivati znakove bolesti, a da je pritom bolestan. Često, kada ljubimac i počne pokazivati znake bolesti oni su već poprilično uznapredovali.

U svakom slučaju, ne savetuje se davanje lekova bez prethodne konsultacije, pregleda i postavljanja dijagnoze od strane veterinara. Zato, prekontrolišite ishranu ljubimca i osigurajte mu najbolju dostupnu, baš prilagođenu za njega i njegovu vrstu. Takođe, probajte pronaći nekog od veterinara koji se razumije u bolesti ptica te se konsultujte i sa njim. Naime, dijagnoza, kao i najbolji način lečenja i tretiranja postojećeg stanja, moguće je samo nakon kliničkog pregleda ljubimca od strane veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs