Povratak

Rana na nozi od prstena

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prilikom kupovine kanarinca, imao je prsten na nozi. Prsten vremenom usekao u nogu. Oko prstena stvorili su se podlivi, koji su ispunjeni krvlju. Veterinar nije hteo ništa preduzeti da skine ovaj prsten. Poslao me je kod odgajivača, a ja nisam znao gde se on nalazi. Zamolila sam jednog odgajivača ptica za uslugu. On je uspeo da mu skine prsten, ali je malo povredio pticu. Krvarila je jer je povreda bila na naslagi. Ptica je živa, ponekad poleti i jede - ne može stajati na toj nožici. Ja nisam primetio problem sa nogom dok ona nije mogla stajati na nju. Odgajivač je rekao da se može desiti da izgubi nogu ali život je spašen. To se desilo pre dva dana.
Unapred hvala za informacvije. Srđan

O: Kao identifikaciju kanarincima se obično stavlja metalni prsten na nogu koji sadrži podatke o godini rođenja kanarinca, jedinstvenom broju jedinke, i eventualno broju kluba kojemu uzgajivač pripada. Ovaj prsten jedino se može staviti kanarincu kad je star nedelju dana. Takođe, osim metalnih, mogu imati obojene plastične prstenove ili metalne sa spojem. Ovakvi prstenovi mogu se staviti ili skinuti bilo kada.

Svrha prstena je identifikacija životinje. U slučaju da prsten nije odgovarajuće veličine u starijoj dobi kanarinca, a da bi se sprečili zdravstveni problemi, prsten se mora skinuti. Kako može biti prisutna kompresija na tkivo, oslabljena je i cirkulacija, moguće su komplikacije i odumiranje tkiva ispod prstena. Kao reakcija tkiva na mestu gde je bio prsten, površinski sloj kože zadeblja i stvori krastu. Tkivo ispod prstena može biti inficirano, sprečavati zaraštavanje i dodatno komplikovati sliku bolesti.


Preporučila bih Vam da kanarinca odvedete kod veterinara koji će ga pregledati, sanirati ranu, te preporučiti lokalnu i sistemsku terapiju antibioticima i vitaminsku potporu organizma. Nakon pregleda i preduzete terapije, veterinar će moći sa većom sigurnošću dati prognozu stanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs