Povratak

Bradavica na krilu tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam dve tigrice, jedna je zdrava a druga na krilu ima neku čudnu izraslinu, malo manju od zrna graška, izgleda kao bradavica ili kao neko divlje meso. Zanima me šta bi to moglo biti i zbog čega? Kako i može li se to izlečiti. Puno hvala!

Mara


O: Promena na koži koju opisujete mogla je nastati kao posledica povrede (udarac ili čupkanje perja). Ponekad rane zarastaju tako da je ožiljak neprimetan, a ponekad dolazi do jače reakcije organizma, pa je ožiljak izražen, odnosno nastaje hipergranulacija (Caro luxurians) koju nazivaju "divljim mesom". Bradavice na koži najčešće su virusne etiologije a mogu biti različite veličine. Oštro su ograničene od okoline. Budući da ne prodiru dublje od papilarnog sloja kože, redovno se mogu pomerati na podlozi. Po obliku su kuglaste, gomoljaste ili resaste. Kod tigrica se često javljaju i tumori. Javljaju se u odrasloj dobi od 1. do 8. godine. Kod ptica, kao i drugih vrsta životinja, razlikuju se dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori.

Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po telu), niti recidiviraju (nakon hirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima, te se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni. Kod papagaja se najčešće u potkožju pojavljuje dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast spolja[nji oblik, dostiži različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čaurom. Jedino uspešno lečenje je hirurško uklanjanje tumora.

Tačnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon pregleda životinje. Od dijagnoze svakako zavisi eventualna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs