ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam par rozela u kavezu veličine 90x90x120. Pre sedam dana je ženka počela da nosi ajaja i izbegavala je da leži na njima. U međuvremenu su pojeli jaja. Od hrane stalno imaju ponuđeno voće i povrće, semenke, sipinu kost i kalcijum-jod kocku. Da li mi možete odgovoriti zašto jedu jaja i zašto ženka neće da leži na njma.
Hvala unapred. Dejan

O: Rozele se pare jednom ili dva puta godišnje, izuzetno tri puta. Po parenju ženka snese 4 - 7 jaja. Nosi ih u razmaku od dva dana. Ženka počinje da ležai na jajima nakon trećeg snešenog jajeta. Period inkubacije traje 21 dan, a nakon što se izlegu iz jaja, ptići ostaju u gnezdu još 4-5 nedelje. U tom periodu potpuno opernate i po napuštanju gnezda ostaju uz roditelje još 3-4 nedelje. Takođe se u tom periodu osamostaljuju i treba ih odvojiti od roditelja, kako bi mogli započeti sa novim ciklusom parenja, u suprotnom bi roditelji napali i neretko usmrtili svoje mlade. Ishranu ste im obogatili vitaminima i mineralima, pa to ne bi trebao biti uzrok takvom ponašanju.

Na žalost, ponekad se dogodi da ptica nema urođen roditeljski instinkt, bez obzira što su im obezbešeni svi uslovi za parenje i uzgoj .

OZNAKE: