Povratak

Oteklo oko i pena iz kljuna tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 2 tigrice već oko 8 meseci. Mužjak je još mlađi od ženke. U zadnje vreme je počeo da se čudno pona. Počelo mu je izlaziti pena na usta i da mu otiče oko. To se dešava s vremena na vreme. Ptice su u čistom okruženju, imaju vode, hrane, nisu na promaji i nisu izloženi hemikalijama. Ne znam razlog, pa vas molim za savet. Unapred hvala, Mikica

O: Sistem za varenje ptica čini  "voljka" za čuvanje progutane hrane i mišićni želudac, koji zbog nedostatka zuba često sadrži progutane kamenčiće koji služe za mlevenje hrane. Prilagođen  je brzom varenju hrane i olakšava let. Kod papagaja su česte upale voljke, a  simptomi su eventualno pljuvanje slepljenih semenki i odbijanje jela, kao i pojava pene kad pokušaju da piju vodu... Obolele ptice ne mogu da jedu jer im je voljka upaljena. To se dežava zbog bakterija, gljivica, jednoćelijskih organizama ili kombinacije. Perje na glavi joj je sliepljeno zbog pljuvanja semenki i papagaj vrlo brzo slabi jer ne dobija hranjive tvari. Stvaranje pene može biti simptom poremećenog zdravstvenog stanja  respiratornog sistema, dakle grla  i disajnih puteva.  

Kod poremećaja disanja javlja se roptanje,kliktanje, škripanje, šuštanje. Natečeno oko ili područje oko oka može imati različitu etiologiju, od upale pojedinih područja oka do alegije. Može se raditi o izolovanoj infekciji, odnosno iritaciji ili, što je češće, može seraditi o nekoj sistemskoj bolesti unutar koje je to jedan od više simptoma.

Bolesnoj tigrici potrebno je zagravanje, treba joj nuditi vodu i prilagođenu hranu: kuvani pitinač, testeninu, krompir, nakvašene semenke (nakvasite ih pa ih nekoliko puta isperite kroz par sati i onda ponudite ptici - tako omekšanu). Takođe je dobro ponuditi proso (ljušteni) koji će nabubriti i omekšati te kašicu za male bebe. Savetujem Vam da stavite  u pojilicu med, vodu i multivitaminski preparat za ptice. Takođe, možete skuvati jaje pa tvrdo kuvano žumance pomešati sa kuvanom šargarepom. Kako je ta smesa mekana, lako se može polagano aplikovati u kljun, odnosno sa strane u uglove kljuna. Možda će ptica radije uzeti smesu sa Vašeg prsta. Potrebno je odvojiti bolesnu pticu od zdrave, utopliti je na način da joj se u neposrednu blizinu stavi sijalica za grejanje ili obična sijalica, kako ne bi morala trošiti snagu na održavanje telesne temeperature te joj ponuduti navedeno.

Oba navedena stanja zahtevaju hitnu intervenciju veterinara koji treba odrediti antibiotsku terapiju i početi ciljano lečenje ptice.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs