mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našem papagaju nimfi je od jutros počela da curi krv iz kljuna i iz nosa. Odmah smo potražili pomoć veterinara koji joj je dao antibiotik, proverio temperaturu, bilo je ok, sumnjao je da se ptica možda povredila, mada je bila u kavezu te noći. Sada jedva jede i to malo, pomalo pije vode, ali ceo dan dremucka, primećujem da jedva diše, kao ubrzano, krvarenje je prestalo, ali ne znam šta joj je. Ima 14 godina i ja se zbog nje jako brinem. Molim vas šta dodatno da radim. Pozdravljam vas i molim vas pomozite mi kako da oporavim mog ljubimca jer mi je veterinar na putu naredna dva dana.
Pozdrav, Milijana

O: Na ovakav način poprilično teško mi je utvrditi tačno o čemu je reč kod Vašeg ljubimca. Naime, pojava krvi u kljunu i u nosnim otvorima ukazuje na prekid kontinuiteta osetljivih organskih struktura te se može pojaviti kao posledica različite etiologije: povreda, trovanje, oštećenje pojedinih organa, neoplazije, upalna stanja,... Sva gore navedena stanja, iziskuju stručnu pomoć i obradu od strane veterinara, što Vam ja i savetujem.

Takođe, za to vreme možete svom ljubimcu dodati vitaminsko-mineralne dodatke u hranu i/ili vodu (Anima stratah), malo podići temperaturu i vlažnost prostorije u kojoj se ljubimac drži (cca. oko 25C). Naime, savetuje se da bolesnu pticu prenesete u topliju prostoriju jer za vreme bolesti njen organizam treba više toplote od normalne. Izbegavajte držanje ljubimca na mestu koje je pod direktnim strujanjem vazduha.

Hranu koju dajete probajte što više izmrviti i na takav način sprečiti daljnje povrede. Tako, možete semenke ostaviti u vodi preko noći pa ih ujutro isprati, osušiti na kuhinjskom papiru i tako vlažne ponuditi ljubimcu. Na takav način, sama hrana postaje lakše svarljivija. Takođe, dok se veterinar ne vrati sa puta, za hitne rekacije kontaktitrajte Veterinarski fakultet u Beogradu.

OZNAKE: