Povratak

Papagaji i otrovne biljke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Znam da je većina cveća otrovna za papagaje pa me to začudilo. Sad me zanima na koje biljke bi kao vlasnik papagaja trebao da obratim pažnju. Hvala, Mihailo 

O: Papagaji su skloni "grickanju" raznih biljaka, od kojih neke vrste mogu biti i toksične. Otrovne supstance su sve one koje unesene u organizam mogu izazvati oštećenja ili smrt. Koliko je biljka toksična zavisi od same vrste biljke, od količine biljke unesene u organizam, od veličine ptice i od vrste ptice. Pojedine biljke su različito toksične i u različitim količinama ili su pak netoksične za pojedinu vrstu ptice, ali bez obzira na to smatraju se toksičnima i uvrštene su u tablicu toksičnog bilja. Simptomi trovanja su različiti za pojedinu vrstu ptice, a mogu se javiti kao iritacija kože, gastroinestinalni simptomi (proliv, povraćanje) ili simptomi od strane kardiovaskularnog ili nervnog sistema. Biljka može biti cela toksična ili samo njeni pojedini delovi (koštice, listovi, stabljika, cvet itd.).  Toksične supstance u biljkama najčešće su oksalati, glikozidi, anatoxin A, microcistin, saponini, atropin, kofein, theobromin, teophylin, tanin, nikotin, itd.

Navešću Vam neke vrste biljaka koje su toksične i svakako bi ih trebalo izbegavati: Amarilis, bršljen, paprat, avokado, azalea, plavozelene alge, božićni kaktus, božićna zvezda, hrizanteme slonovo uvo (vrsta begonije), geranije, hijacinte, imela, narcisi, oleandar, filodendron, rododendron, perunika/iris, kalatea koštice jabuke, koštice ploda i kora drveta kajsije, rogačevo stablo/lažna akacija, koštice plodova trešnje/višnje (kako za koju vrstu ptice), ali i lišće i grančice, borovica, lišće i žir hrasta - lišće, grančice drveta i koštica ploda breskve/nektarine -iglice, grančice i sok u drvetu bora, javansko drvo tisa (svi delovi), božikovina itd.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs