Povratak

Značaj vitamina E za ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U kojem obliku pticama pre parenja dati vitamin E, budući da se u apotekama moše kupiti u obliku ulja ili perli. Jedan uzgajivač mi je rekao da je najbolje pustiti semenke kojima se ptice hrane da proklijaju i hraniti ih proklijalim semenjem, ali mi nije jasan postupak kojim se postiže klijanje.

Hvala na informacijama. Andrija

O: Vitamin E pripada grupi tokoferola i ja u više različitih formi. Biološki najaktivniji je alfa tokoferol i njegov značaj u svetu pernatih životinja je veliki. Tokoferoli su antioksidansi i oni u određenom smislu "čuvaju" druge vitamine,značajni su i za procese "disanja" ćelija, naročito u mišićno-koštanom sistemu.Osim toga,vitamin E je odavno poznat pod nazivom antisterilitetni i njegova uloga u reprodukciji je neprocenjiva. U vreme nošenja jaja i mitarenja preporučuj se dodavati ga u hranu odnosno vodu. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, posebno suncokretovo, semenke, bedemi, kikiriki, jaja, žitarice i dr.

Kao poseban dodatak, vitamin E dolazi često u sklopu multivitaminskih preparata, koji obično imaju formu rastvora i dodaju se u vodu za piće. Samo neki od takvih preparata je npr. Canto-Vit od proizvođača Versele Laga, Anima Strath..itd. i moja preporuka je da koristite neki od ovih preparata.

Da biste postigli klijanje semenki žitarica, potrebno je nakvasiti ih i držati na toplom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs