ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Jutros smo tigricu na[li na dnu kaveza i čim smo otvorili vratanca kaveza izletela je, medjutim, nije uspela da leti pa je pala na pod. Nakon nekih sat, dva stanje joj se pogoršalo i sada ne moze da stoji, gubi ravnotežu, okreće vrat sve u levu stranu, i onda se prevrće tj. okreće tako u krug.

Maja

O: Poremećaj ravnoteže kod ptica (ataxia) definiše se kao nesposobnost voljnih pokreta mišića. Ataxia se javlja usled poremećaja nervnog sistema ili koštano - mišićnog sistema. Poremećaji nervnog sistema najčešće su prouzrokovani oštećenjima kičmene moždine, unutarnjeg uha ili mozga, a rezultiraju nemogućnošću mozga da primi informaciju o položaju ekstremiteta, tela ili same glave u prostoru ili nemogućnošću mozga da koordinira pokrete. Oštećenja navedenih delova nervnog sistema mogu nastati kao posledica infekcije, traume ili pritiska, a obično se uočavaju i drugi neurološki simptomi, kao što su držanja glave na jednoj strani, kretanja u krug, abnormalnih mentalnih aktivnosti ili napada.

Uticaj na moždane funkcije imaju takođe i metabolički poremećaji. Kod oštećenja koštano - mišićnog sistema dolazi do nemogućnosti odgovora mišića na nadražaje i signale koji dolaze iz mozga. Ataksija je vrlo ozbiljna bolest kod ptica i zahteva veterinarsku pomoć. Savetujem Vam da tigricu kvalitetno hranite i dodajete vitaminsko - mineralne dodatke, kako bi joj malo obogatili ishranu i nadoknadili eventualni nutritivni deficit.

 

Do neuroloških problema kod ptica mogu dovesti i otrovi koji se upotrebljavaju u domaćinstvu (osveživači vazduha, sredstva za dezinfekciju, dezodoransi, i sl.), zatim dim cigarete, pa tigricu smestite van domašaja navedenih materija.

OZNAKE: