Povratak

Parenje tigrica i optimalna temperatura okoline

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

 

:
.,

Odgovara: Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kolika temperatura odgovara tigrici? Hteo bih da kupim par tigrica. Kolika je potrebna veličina kaveza da bi se razmnožavali? Nikola

O:Da bi došlo do parenja potrebno je da ptice pokažu za to interes. Preduslov eventualnom parenju je postavljanje gnezda zatvorenog tipa dimenzija 15x20x20 cm sa otvorom promera 6 cm. Gnezda su uglavnom drvena, sa poklopcem sa gornje strane da se ima lakši uvid u stanje unutar gnezda. Proleće je najpogodniji period za uvođenje tigrica u parenje. Ponekad su tigrice vrlo izbirljive u pogledu partnera i stoga partnera lakše pronalaze u jatu nego nametnutog. Smatra se da je parenje započelo kada mužjak i ženka često u toku dana zajedno ulaze i izlaze iz gnezda. U fazi parenja potrebno je pojačati ishranu tigrica dodatnim izvorom vitamina i minerala. Kad ženka započne sa polaganjem jaja obično nese jaja svaki drugi dan i to 5 - 8 jaja. Ženka uglavom sedi na jajima. Kada do toga dođe, ne uznemiravajte ženku, jer vrlo lako može odustati od sedenja na jajima i uzrokovati gubitak ptića.

Ptići se izlegu za 18 dana i gnezdo napuštaju u periodu od 21 - 30 dana. Zadržavanje u gnezdu zavisi od načina i kvaliteta ishrane. Ženka je spremna za polaganje novih jaja kad se predzadnji ili zadnji mladunac sprema da napusti gnezdo. Mladunce je poželjno odvojiti od starijih ptica u drugi kavez 14 ili 15 dana od napuštanja gnezda.

Odgovara im temperatura okoline od 24 - 34 stepena Celzijusovih, ali ne smete ih držati napolju na suncu nego uvek pokrijte gornji deo kaveza svetlom krpom ili novinama, tako da imaju senku. Ne trpe promaju i mogu lako uginuti ako su joj izložene, pa ako nemate drugo mesto za kavez, obavezno zaštitite stranice npr. kartonom, samo ga nekako odvojite od kaveza jer papagajii vole sve da grickaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs