Povratak

Izbirljiva tigrica po pitanju hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mladu tigricu 9 meseci. Veseo je, stalno peva, igra se u kavezu, lepo jede, puštamo ga svakog dana da leti po sobi... Juče smo primetili da je hranilica skroz prazna, nema čak ni ljuskica od hrane - sve je bilo na dnu kaveza. Sipali smo mu hranu ponovo, tada smo videli da uzima pun kljun hrane i baca u kavez. Hvala unapred na odgovoru, Jelena

O: Osnovna hrana tigrice je proso (bela, žuta i crvena sorta), muhar i svetlo seme koje veoma rado jede. Iz navedenih razloga se preporučuje davanje mešavina zrna u kojima preovlađuje proso, uz dodatak muhara, svetlog semena i ljuštenog ovsa. Iz svega ovoga možete zaključiti da je tigrica veoma izbirljiva ptica po pitanju hrane i nije neobično da iz hranilice u kojoj se nalazi mešavina semena izbacuje one semenke koje joj nisu privlačne. To je pojava na koju ne možete uticati i ne predstavlja patološko stanje, izuzev ako se ne radi o prerastanju kljuna koji onemogućava uzimanje hrane pa samim tim je rasipanje hrane u većem obimu posledica te pojave.

Prema opisu Vaše ptice radi se o tigrici ženskog pola koja je dobrog zdravstvenog stanja bez simptoma koji mogu ukazivati na neka od oboljenja ptica.