ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve tigrice već nekoliko meseci ali imam jedan problem, u zadnji mesec dana jedna tigrica je sebi počela da čupa perije i većinom joj je glava izmedju krila. Zašto to radi i zašto joj opada perije.

Unapred hvala. Dragan

O: Čupkanje i opadanje perja može da bude znak fiziološkog procesa u organizmu tj. mitarenja. Rast novog perja može da izazove svrab, pa ptica nervozno čupa staro perje, pri čemu može i da se raskrvari, a vidljivi su i delovi na telu bez perja. Ukoliko se u slučaju vaše ptičice radi o mitarenju, možete joj pomoći na taj način što ćete pojačati ishranu i dodati joj vitaminsko - mineralne preparate za ptice. Preparati sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine kao i preparate na bazi joda: Omni - vit, sredstvo za kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Muta - vit, sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina koje se daje u periodu mitarenja. U periodu mitarenja ptica može biti razdražljiva, nervozna, slabijeg apetita ili baš suprotno, pospana i slabijeg apetita.

Ove promene u ponašanju mogu trajati nekoliko dana. Pored fiziološkog mitarenja, čupkanje perja može biti posledica prisustva endoparazita (đardijaza, valjkasti crvi i pantljičare), ektoparazita, zatim hepatičkih oboljenja koja kao propratni simptom imaju pojavu svraba, neopazije, folikulitis ili dermatitis uzrokovan bakterijama, virusima i gljivicama, alergije, endokrini poremećaji (hipotireodizam), trovanje cinkom. Ukoliko je čupkanje preja izazvano parazitiranjem spoljašnjih parazita parazita, potrebno je tretirati pticu i njenu okolinu (kavez). Ukoliko su u pitanju kožni paraziti, morate tretirati i pticu koja ne pokazuje znake ektoparazitoze. U našoj ponudi postoje dva preparata (Avisan i Arpalit neo) namenjena pticama, u spreju, a koriste se za suzbijanje ektoparazita kako na pticama, tako i u kavezima. Takođe imamo i preparat - Verminex kapi (Canina), koji se koristi za terapiju i preventivu infestacije ektoparazitima, između ostalog i kod ptica. Tretman ptice ovim preparatom se ponavlja na 3 - 4 nedelje.

 

Neadekvatna ishrana je najčešći uzrok pojave čupanja perja. Jednolična ishrana bez vitaminsko - aminokiselinskih dodataka i dodatka svežeg voća i povrća dovodi do deficijencija pojedinih materija i do abnormalnog razvitka kože i perja. Većina hrana u sebi ima aditive i konzervanse, koji osetljivim pticama mogu smetati. Ukoliko ptica konzumira isključivo mešavinu semena, bez dodataka svežeg voća i povrća, koža može postati suva i sklona oboljenjima različite etiologije. Ambijentalni uslovi mogu uticati na raspoloženje ptice, a ukoliko su neodgovarajući, mogu dovesti do depresije i poremećaja u ponašanju. Od ambijentalnih uslova najbitniji su: izloženost prirodnom svetlu i pravilan ciklus svetla i mraka, provetravanje prostorije i dovoljna vlažnost vazduha. Čupkanje perja može biti posledica i poremećaja u ponašanju ptice, koja se javlja najčešće usled dosade, nervoze ili stresa. Svakako bi klinički pregled veterinara bio neophodan, jer jedino tako možete dobiti konkretnu dijagnozu.

 

U međuvremenu možete pokušati da obogatite ishranu ptice, kao i da poboljšate ambijentalne uslove, a svakako da sprovedete detaljno čišćenje kaveza i na obe ptice nanesete Avisan sprej. Neophodno je da primenjujete  preparate koji u svom sastavu imaju esencijalne aminokiseline i vitamine koji su bitni za izgradnju perja. Avisan sprej se nanosi po celom telu ptice, posebno ispod krila, oko vrata i po grudima. Po glavi se ne prska, već se može nanositi vaticom na koju je nanet sprej. Na predeo lica se ne nanosi ništa, pa tako ovaj preparat ni ne može dospeti direktno u oči. Potrebno je da dobro fiksirate pticu i da se obezbedite od ugriza (kožne rukavice). Sprej ne bi trebalo prskati po otvorenim ranama. Nakon mehaničkog čišćenja i pranja kaveza, sprej nanesite i na kavez.
 
Pospanost i nezainteresovanost spada u opšte znake oboljenja i ne mora biti povezano sa čupkanjem perja, te bih vam svakako preporučila da pticu odvedete kod veterinara

OZNAKE: