Povratak

Povraćanje kod ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam braunouhu konuru staru 5 meseci. Kad počnem da ga tapkam po kljunu, on povraća. Ne znam šta da radim. Bio bih vam veoma zahvalan ako bi ste mi dali neki savet.
Unapred hvala, Dimitrije

O: Ako ptice halapljivo pojedu veću količinu hrane ili poslastica može doći do pojave vraćanja hrane kojoj predhodi zabacivanje glave napred - nazad. Ovu pojavu nazivamo regurgitacija i ona se može sprečiti davanjem ptici manje količine hrane. Ako je vraćanje hrane uzrokovano nekim patološkim procesom digestivnog trakta, može se reći da se radi o klasičnom povraćanju. Infekcije digestivnog trakta koje dovode do povraćanja mogu biti bakterijske i gljivične, zatim povraćanje može biti rezultat proširenja voljke, prisustva stranog tela. Pored postojećeg povraćanja moguće je da se jave i drugi simptomi, kao što su pospanost, nakostrešenost, mutan pogled, stavljanje glave pod krilo, zavlačenje u ugao kaveza, promenjena stolica u smislu boje i konzistencije, tj. često se može javiti proliv.

Mislim da Vašoj ptici ne prija da je tapkate po kljunu i da naj taj način isprovocirate njenu reakciju (povraćanje). Moj Vam je savet, da na neko vreme prestanete sa tapkanjem i pratite njeno stanje.

Ukoliko nastavi da povraća ili se jave i drugi simptomi koji dovode do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja, bilo bi poželjno da se obratite veterinaru koji će izvršiti klinički pregled i na osnovu toga odrediti terapiju i eventualnu primenu antibiotika

 

 .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs