Povratak

Proliv kod tigrice / Bolesti i infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dve godine kupili smo mužijaka, a 6 meseci kasnije i ženku koja je nakon samo mesec obolela: proliv, ukočenost prstiju na nogicama i dok sam uspeo da reagujem ona je podlegla. Kupili smo drugu ženku i sve je bilo ok godinu dana. Pre 5 dana ženka se razbolela, opet proliv i isto ukočeni prsti na nogama. Mužijak je izgledao sasvim ok, živahan i čak malo i zaštitnički agresivan prema njoj. Ona se nekako namestila na posudu sa hranom i tu boravila. Geomicin sam sipao u vodu. Ona je preživela, ima sada deformisane prstiće, ali je on podlegao. Mislio sam da mu je žao pa da se podvlači pod nju, tako me iznenadio. Šta se dešava da obole na noge, koje su inače perfektno čiste i zdrave pre toga, jednostavno kao da krv stane u njima. Dođe do promene boje prstiju i ptica se oslanja na zadnje zglobove, a prati proliv. Hrane se redovno i sa mineralima i proteinima, sipina kost, voće...  Unapred hvala, Predrag

O: Proliv kod ptica je najčešće simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta, a predstavlja povećanje obima i sadržaja ili učestalosti pražnjenja creva

Uzrok proliva mogu biti različite infekcije (bakterijske i virusne), ali proliv ponekad može da bude i posledica nagle promene hrane, ishrane bogatije zelenom hranom (posebno treba biti oprezan sa zelenom salatom koja je čest uzrok digestivnih smetnji) ili voćem (koje nije sveže ili je prskano raznim pesticidima), konzumiranjem pokvarene hrane, reakcija na strano telo, trovanje... U slučajevima kada je hrana uzrok, preporučuje se da se obustavi davanje voća i povrća, a davati samo proso (dok se stanje ne popravi).

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, najčešći su uzročnici bakterije iz roda Salmonella ili Escherichia coli. Nastanku bolesti pogoduje stres - zbog transporta, nagle promene hrane, temperaturna variranja i slično. Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, proliv, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, lepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljnost i drhtanje, a ponekad i čupanje perja sa područja stomaka. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ptice i bakteriološkim ispitivanjem fecesa. Lečenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i/ili parenteralno. Bakterijski enteritis uglavnom se može sprečiti redovnom higijenom kaveza (da bi se onemogućila fekalna kontaminacija posudica sa hranom i vodom).

Kokcidioza je najčešće akutna parazitska protozoarna bolest koju izaziva protozoa iz roda Eimeria ili Isospora. Infekcija nastaje unošenjem infektivnih oocista. Razvoj parazita je u enterocitima, te dolazi do njihove destrukcije i do otežanog varenja uz pojavu proliva, koji u nekim slučajevima može biti krvav, može doći do dehidracije i grčeva.

Kod ptica postoje i druge parazitske bolesti, koje takođe mogu dovesti do pojave proliva (đardijaza, kriptosporidioza, nematode i cestode). Nervni simptomi, grčenje ekstremiteta i paraliza mogu biti simptom velikog broja infektivnih oboljenja, kao i oboljenja neinfektivne prirode (najčešće B avitaminoza, povrede, degenerativni procesi na nervima ili kod ženki zaostajanje jaja itd.). Infektivne bolesti su pastereloza, kolibaciloza, listerioza, psitakoza, salmoneloza.

Predložila bih Vam da pticu odnesete kod veterinara na klinički pregled, a da kavez dezinfikujete i da zamenite sve hranilice i pojilice, sipinu kost, igračke, stajalice itd.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs