Povratak

Promena boje izmeta, češanje, nakostrešenost perja i kašalj kod tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve tigrice, mužijaka i ženku, i nisam sigurna postoji li problem sa njima ili ne. Četiri nedelje su kod mene, stari su oko godinu i po - dve. Od pre par dana mužijaku je otpalo dosta perja, i sa repa i sa tela, a naročito sa glave. Ne znam da li je to normalno za ovo doba godine, tj. da li je u pitanju mitarenje ili nesto ozbiljno, ali prosto su jako vidljivi regioni na telu gde mu perje fali. Pri tom sam primetila kako mu stalno nešto u predelu glave smeta i češe se u toku dana sam, ili ga ženka češka po glavi kljunom i po vratu, kao i on nju. To češkanje se dešava u poslednje vreme non stop. Takođe, mnogo se kostreše i on se stalno nešto trese. Bila sam  danas kod  veterinara koji  mi je  rekao  da im  samo  pojačam vitamine,pogledao je detaljno i rekao da nema ektoparazita i da im generalno izgleda ne fali ništa, tako da uopšte ne znam šta im to toliko na telu smeta. Pri tom, veterinar je delovao jako nemarno i nezainteresovano. Takođe, čula sam ih da ponekad kao kašljucnu, mada nisam stekla utisak kao da nešto pokušavaju da izbace iz kljuna. Na to mi je veterinar rekao da bi možda trebalo da uzmem pentreksil i da mu ubacujem u kljun tri puta dnevno, ali uvek sa stavom „možda“ i ništa sigurno, to je čisto onako pomenuo uzgred, kao da mogu, a i ne moram to da radim...

Inače su, bez obzira na sve ovo, tigrice jako živahne i pevaju kao i kada im ništa nije bilo. U izmetu takođe ima promena, u smislu da je svetliji nego inače, dakle nije crno beo, već nekako smeđe beo. I to je izgleda samo njegov izmet, pošto ima okolo izmeta koji je normalan i koji je možda njen. Ne znam šta da radim, stvarno sam jako zabrinuta i uopšte ne znam šta se dešava. Da li da ih donesem da ih pogledate ako treba? Tamara

O: Promena boje izmeta kod papagaja je uglavnom posledica promene ishrane. Iako imate dva papagaja, koji se hrane istom hranom, nije isključeno da imaju različitu boju izmeta, jer svaki papagaj je indivudua za sebe i različit apetit ima prema različitoj hrani. Svetliji izmet uglavnom znači da papagaj prevashodno jede mešavinu semena, a izbegava voće.

Međutim, svetliji izmet može biti i simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta. Kada je boja izmeta, urina i fecesa skoro ista, a sam izmet voluminozan i čest, to uglavnom ukazuje da ptica ima problema sa pankreasom. Pankreas je organ koji luči digestivne enzime koji razlažu proteine, masti i ugljene hidrate, te u slučaju disfunkcije pankreasa, hrana se ne vari, a ptica halapljivo jede i slabi. Loša apsorpcija hranljivih materija u tankom crevu ima za posledicu mršavljenje, pad imuniteta, kao i razne simptome deficijencije, među kojima je i otežano mitarenje (produženo) itd.

O problemima koji nastaju u toku mitarenja smo pisali u odgovoru Veliki aleksandar - gubitak perja / Mitarenje

Promena boje izmeta može imati i veze sa bakterijskim i virusnim oboljenjem jetre.

Kašalj koji pominjete, a koji se javlja kod oba papagaja svakako ne treba zanemariti. Kašalj je glavni simptom respiratorne infekcije. Respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama ili plesnima.  Simptomi su još i nakostrešenost, somnolencija - pospanost, promuklost, otvaranje usta, gušenje, kijanje, pad apetita  itd.  Takođe, prema opisanom, može se raditi i o upali pluća, upali bronhija, dušnika ili grla.

Kada su velika kolebanja spoljašnje temperature, česte su prehlade i nazebi ptica. Ptice nikako ne smeju biti na promaji, ili se naglo izlagati velikim temperaturnim razlikama. Nakostrešenost perja je opšti simptom oboljenja, a fiziološki se nakostrešenost perja javlja kad je ptici hladno.

Vitaminima koje Vam je veterinar prepisao možete uticati na povećanje opšte otpornosti organizma, ali detaljan klinički pregled je svakako nezaobilazan.

Nažalost, mi ne možemo izvršiti klinički pregled ptice. Ptice možete odneti na Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Bulevar oslobođenja 18, tel    3611-809