Povratak

Dobroćudni tumor (lipom) kod tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana_pejcic_todorovic_web

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mojoj tigrici su se pojavile izrasline jajastog oblika, boje kože su i nalaze se između krila i repa; ona je ženka i to ima već poduže vreme. Mislili smo da će joj to proći ali stanje joj se pogoršalo, ona je i dalje jako živahna ali plašim se da je to možda jako boli. Pitala sam neke veterinare o tome, ali oni su mi rekli da se ne bave pticama. Moje pitanje je da li je to izlečivo i ako jeste kako se može lečiti?
Jovana

O: Promena koju ste opisali može da bude absces, hematom ili tumor. Kod tigrica držanih u zatočeništvu česta je pojava tumora. Javljaju se u odraslom uzrastu od 1. do 8. godine. Kod ptica, kao i drugih vrsta životinja, razlikuju se dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po telu), niti recidiviraju (nakon hirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima pa se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni. Načešće se kod papagaja javlja lipom koji ima čvrst i okruglast spoljašnji oblik, dostižu različite veličine.

 Razvoj ovakvih tumora kod tigrica povezan je sa gojaznošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu da budu gotovo neuočljivi, često porastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju. Bol i neprijatnost je popratna pojava - često se uočava da ptica čupa perje na mestu tumora, što često rezultira krvarenjem i sekundarnom bakterijskom infekcijom, kada stanje može biti opasno po život, ako se ne preduzme terapija.

Ako lipom nije nekrotičan ili ulcerativan, početno lečenje sprovodi se modifikacijom ishrane i pojačanim kretanjem. Takođe je u ovom stadijumu preporučen i dodatak ishrani obogaćen jodom. Oni lipomi koji ne odgovore na ovakvu terapiju skloni su ulceriranju. Ishrana mora biti sa niskim procentom masnoća, a jodni dodaci za stimulisanje štitne žlezde i metabolizam masnog tkiva.

Ukoliko nakon dve nedelje ovakvog režima ishrane i aktivnosti ne dođe do rezultata, jedini uspešni način lečenja je hirurško odstranjivanje istog. Ako je lipom ograničen, ovakav se problem uspešno leči.

Naravno da dijagnozu može da postavi samo veterinar na osnovu kliničkog pregleda i dodatniih dijagnostičkih metoda, tako da vam je moj savet da pticu odnesete u neku od veterinarskih ambulanti na pregled.

Dalju prognozu stanja može Vam dati isključivo veterinar koji bi pregledao ptičicu i koji će postaviti dijagnozu, jer je moguće da je u pitanju i apsces ili hematom, a ja se iskreno nadam se da će nalaz pokazati povoljan ishod za Vašeg ljubimca.
 
 
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs