Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam fišere koji trenutno imaju mlade, a stari su mjesec i pol i primetio sam da im se roditelji ponovo pare, pa me interesuje dali mogu da odvojim mlade od roditelja?
Hvala unapred, Denis

O: Fišeri se mogu pariti uspešno i imati potomstvo i u zatočeništvu. Fišeri se mogu pariti posle 8 meseci (najbolje je posle godinu dana) starosti i do 5 - 6 godina. Veoma su plodne ptice i tokom godine mogu imati više legala. Važno im je  obezbediti optimalne uslove za odgoj potomstva.

Potrebno je obezbediti veći kavez (najmanje 60x60x40 cm) u koji se može smestiti i kutija za gneždenje. Fišeri vole sami da prave gnezdo pa bi bilo korisno da im materijal za gnezdo bude na raspolaganju.

Ženka izleže 4 - 6 jaja koja su u inkubaciji 23 dana. Mladunci mogu napustiti gnezdo sa 30 - 40 dana, a za dve nedelje nakon toga su potpuno samostalni.
 
Pravilna ishrana mladih je preduslov dobrog zdravstvenog stanja. U starosti od 21 dan treba im ponuditi gotovu mešavinu semenki za papagaje. Obično im treba nekoliko dana da nauče da jedu takvu hranu. Dobro im je nuditi raznovrsnu hranu jer se na taj način izbegava strah od hrane. Naime, dešava se sa fišerima da se boje hrane koju do tada nisu videli niti jeli. Prema iskustvima odgajivača pokazalo se da raznovrsna ishrana mladih vodi ka sigurnijim, manje neurotičnim pticama koje će rado jesti vrlo raznoliku hranu. Ovakva ishrana znači i da se ptici ostavlja mogućnost da odluči kada je gotovo sa ručnim hranjenjem. Nikada nemojte izgladnjivati pticu kako bi je naveli da jede semenke. U dobi od 5 do 6 nedelja uočava se odbijanje ručnim načinom hranjenja, čak i agresivnim ponašanjem.

Ptiće tj. mlade možete odvojiti od roditelja.

OZNAKE: