Povratak

Pevanje kanarinaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam kanarinaca pre tri meseca. Žute je boje. Pošto on nije još propevao, želeo bih da Vas pitam kada bi on trebao da propeva? Želeo bih takođe da Vas pitam gde da nabavim pesmu kanarinca? Slobodan

O: Postoji više vrsta kanarinaca. Kanarinci pevači dele se u četiri vrste: harcerski roler (uzgojen u srednjoj Nemačkoj), malino ili tzv. belgijski kanarinac "Wasserslager" (njegova pesma je  živahana, topla  i raznovrsna), atimbrado kanarinac i američki pevač. Mužjaci svih vrsta su pevači, dok ženkama nedostaje melodičnost koju imaju mužjaci.

Odgajanje kanarinaca pevača je zahtevno, a mladi kanarinci moraju biti školovani za pevanje. Pevanje kanarinaca je urođena osobina koja se tokom generacija nasleđuje, a usavršava slušanjem pesme odraslih ptica i samim vežbanjem. Vežbanje se odvija u zasebnoj prostoriji gde se mladi kanarinci spajaju sa odraslim dobrim pevačima.

Sa 5 nedelja starosti mužjaci proizvode sitne cvrkutave tonove, pomešane sa pokojim dubljim tonom. Nakon prvog mitarenja kanarinci se razdvajaju u posebne kaveze, ali u zajedničkoj prostoriji se drže kanarinci koji slično pevaju kako bi bilo moguće da se takmiče. Školovanje kanarinaca traje do 8-og meseca starosti.

Pošto imate samo jednog kanarinca, vežbanje mu možete obezbediti slušanjem snimaka kanarinčeve pesme. Savetujem Vas da kontaktirate nekog odgajivača koji će Vam pomoći u izboru i načinu pronalaženja snimaka. 

Osim genetike, na pevanje utiču i uslovi držanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs