Povratak

Dijamantski golubić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam par ovih golubova pre nekoliko dana.  Zanima me kad se oni razmnožavaju i da li može da u istom kavezu bude "mama'','' tata'' i potomstvo? Unapred hvala,
Gordana

O: Dijamant golubić spada u red patuljastih golubova. Sličan je divljoj grlici, s tim što je po leđima prekriven perjem smeđebakarne boje, koja se kraj krila preliva u zelenkastoplavo - sivu, sa belim tačkicama kao u morke. Ovaj golub je sićušna ptica čija dužina od kljuna do repa iznosi najviše 20 cm.

Potiče iz Australije, gde živi u jatima pored šumaraka. Jato napušta samo u doba parenja. Ova malena ptica mirne je ćudi i može se lako odgajati, čak i u kavezu sa drugim pticama.

Godišnje othrani od dva do četiri mladunčeta, u gnezdu koje sama napravi. Prethodno je dobro u kavez ili u volijeru gde ptica živi uneti malo deblje grančice ili sandučić sa senom i mekom travom, od koje golubić svija svoje gnezdo. Inkubacija jaja traje oko 15 dana, a ženka snese oko 2 jajeta. Gnezdo treba da im bude od pletene korpe sa podlogom, a par će sam urediti gnezdo.

Naročito je interesantan ritual parenja ovih malih golubova. Mužjaci se nadmeću u pevanju, tj. u gugutanju, izvodeći pravi balet sa raširenim repom kao u pauna. Posle parenja, posebno u vreme ležanja na jajima, ženka je veoma osetljiva i trebalo bi je bolje hraniti. Miroljubive su i lako se razmnožavaju. Hrane se raznim sitnim zrnevljem.
 
Neophodno je da stalno budu na optimalnoj temperaturi jer su osetljvi na hladnoću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs