Povratak

Zebe - briga o leglu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, pre otprilike dve nedelje ženka zebe je položila 4 jaja u gnezdo (koje sam pripremio po Vašim preporukama, hvala!) i danas sam primetio jednog ptića. Pošto je jaja snela u periodu od nekoliko dana, predpostavljam da će biti još ptića. Molim Vas da mi date savet. Da li da nešto preduzimam ili da ih prepustim njihovim instiktima? Što se tiče hrane, vodim se Vašim savetima.
Hvala, Aleksandra Bjelanović

O: Dešava se ponekad da neki neiskusni parovi zebica mogu da se loše brinu za mlade nakon izleganja, ali treba im samo da se odmore i pokušaju ponovo.

Ako se desi da roditelji prestanu da hrane ptiće, oni mogu da prežive samo 3 dana, koliko im traju zalihe. Uglavnom odgajanje mladih prođe bez problema i roditelji se sami pobrinu za svoje potomstvo.

Bebe zebice su velike 2,5 cm i ružičaste su boje, sa par belih pahuljastih pera. Sa 3 dana starosti počinju da ispuštaju jedan tihi zvuk koji je za većinu ljudi nečujan do 5. dana starosti. Kako dani prolaze, proizvodiće sve više zvukova. Prvu nedelju mladi rastu veoma brzo i potrebno im je puno hrane i topline. Nakon što naprave prvi korak iz gnezda, a to je sa 21 dan starosti, još su uvek vrlo zavisni od roditelja. Proso i mekana hrana vrlo su im važni za početak samostalnog hranjenja. Samostalno hranjenje će početi par nedelja posle operjavanja i sa 5 - 6 nedelja mogu se premestiti u sopstveni kavez. Sa 6 meseci starosti postaju spremni za parenje.

Svojim odraslim zebicama ponudite njihovu uobičajenu hranu, mešavinu zrnaste hrane za zebe, ali u vreme kada počinju da hrane svoj podmladak u posebnu posudicu se daje vlažna hrana koja je kombinacija jaja, voća, meda, aminokiselina lizina i metionina, minerala i vitamina. Ovu hranu možete nabaviti u Pet centru pod nazivom „Ovomix gold giallo“ (Padovan). Takođe, pticama ponudite sipinu kost (zbog minerala), gritt (mlevene školjke) i vitaminske preparate u obliku rastvora (dodaje se u vodu za piće).

Vitamini se daju u vodu za piće sedam dana, zatim sledi pauza od sedam dana i ponovo ponavljate vitamine, sve dok roditelji hrane svoj podmladak. Ako niste u mogućnosti da nabavite navedenu vlažnu hranu, možete je i sami napraviti od tvrdo kuvanog jaja, par kapljica isceđene pomorandže i mrvica (keks), naravno možete da ponudite i sveže voće (jabuke).

Mladi ptići ne mogu sami da konzumiraju hranu tri nedelje od dana izleganja. Posle tog perioda po dnu kaveza prospite semenje (semenje treba da bude što sitnije ili ga sami usitnite) i vlažnu hranu (Padovan) ili sami pripremite na opisani način. Zbog posipanja hrane po dnu kaveza, a naročito zbog sveže i vlažne hrane, dno kaveza je neophodno redovno (svakodnevno) čistiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs