Povratak

Uslovi za uspešno razmnožavanje rozenkolisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva rozenholisa. Ženka mi je do sada snela četiri puta, ali se nisu izlegla jaja ni jednom. Zbog čega?
Hvala unapred, Čeda

O: Sneseno jaje može biti oplođeno i neoplođeno.

Ukoliko imate polno zrelog mužjaka i ženku (primetili ste da su se parili), sneseno jaje je najverovatnije oplođeno (ukoliko uzmemo u obzir da su i mužjak i ženka fertilni).

Da bi se oplođeno jaje razvilo, neophodno je da bude inkubirano određeni broj dana (kod rozenkolisa inkubacija traje 22-25 dana) na određenoj temperaturi.

Kada se roditelji brinu o inkubiranju jaja, onda ženka (uglavnom) leži na jajima, okreće ih, a napušta ih na kratko, samo dok jede.

Postoji nekoliko razloga koji mogu dovesti do navedenog problema:

- ukoliko jaje nije oplođeno (imate ptice istog pola, postoji neplodnost kod jedne ili obe ptice itd.),
- ukoliko je jaje oplođeno, ali nije pravilno inkubirano,
- ukoliko je jaje oplođeno, ali je embrion uginuo (usled naslednih oboljenja, infektivnih oboljenja, avitaminoza itd).

Neophodno je da pticama obezbedite pravilne uslove za razmnožavanje i da obezbedite pravilnu ishranu.

Postavite im kućicu za spavanje i kućicu za nošenje jaja. Kućica za nošenje jaja treba da bude napravljena od dasaka, sa unutrašnjim dimenzijama 18x18x25 cm. Najbolje je koristiti konstrukcije sa pokretnom gornjom stranom kako bi proces gnežđenja mogao da se prati, a gnezdo redovno čisti. Prečnik otvora na kućici je 5 cm. Kao materijal za gradnju gnezda treba im obezbediti tanke grančice lipe, breze i vrbe. Sa njih ptice gule koru, od koje u unutrašnjosti formiraju pravo gnezdo nalik na vrapčije. Mlade hrane oba roditelja, ženka u početnoj, a mužjak u završnoj fazi.

Roditeljskom paru potrebno je pojačati ishranu tokom ishrane mladih ptica pa im možete ponuditi npr. nakvašene semenke, struganu šargarepu i jabuku, tvrdo kuvano jaje i kao izvor kalcijuma sipinu kost, kalcijumovu kocku i vitaminsko-mineralne gotove preparate. Sveža voda im uvek mora biti dostupna. Sveže namirnice koje ne pojedu sklonite iz kaveza i menjajte novim na dnevnom nivou. Zrnasta hrana  može biti dodavana prema potrošnji, ali bi trebalo da je dostupna u svakom trenutku.

U ponudi Pet centra možete naći i gotovu hranu koja se koristi u periodima povećanih potreba organizma ptica (razmnožavanje, mitarenje, odgoj podmlatka, rekonvalescencija itd.), kao i vitaminsko-aminokiselinske preparate koji se mogu dodavati u hranu ili u vodu.

Ukoliko ste sve ovo već primenili i uspeh je ipak izostao, neophodno je da odvedete roditeljski par kod veterinara na klinički pregled i specijalne metode pregleda, kako biste dobili tačnu dijagnozu.