Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedan par tigrica mladi su, i interesuje me da li mogu im staviti malo isitnjenog peršuna, šargarepa, jabuke sve to zajedno i recite mi šta još mogu da stavim u tu mešavinu i da li je još uvek rano to za njih? Jasmin

O: Što se tiče ishrane, tigrice su vrlo zahvalne ptice. Pored osnovne semenske mešavine, sveže vode, sipine kosti, nekog mineralno - vitaminskog dodatka, koje bi im trebale biti non - stop na raspolaganju, vaše tigrice će uživati u raznovrsnom voću, povrću, začinskim biljkama i ostaloj hrani. Neku vrstu hrane će odmah rado prihvatiti, a neku će prihvatiti tek posle upornog nuđenja.

Naravno, nešto će sa oduševljenjem jesti, a nešto tek malo probati, ali svakako treba znati da je raznovrsna i bogata ishrana veoma bitna za zdravlje i kvalitetan život ovih ptica.

Od voća tigrice će rado jesti: jabuku, krušku, šljivu, bananu, ananas, breskve, trešnje, višnje, borovnice, kupine, maline, grožđe, dinju, jagode, kivi, lubenicu, kajsije, smokve... Neke ptice će rado jesti i agrume (limun, narandžu, mandarinu...), a neke će ih izbegavati, jer teško podnose kiselinu koja se u njima nalazi.

Od povrća tigrice smeju jesti: šargarepu, spanać, blitvu, tikvice, šampinjone, brokule, papriku, patlidžan, kukuruz, paradajz, krastavac, cveklu, grašak, kako i mnoge vrste salate, a posebno vole radič, list i cvet maslačka. Treba izbegavati kupus i kelj, jer ga neke ptice ne podnose. Pored gore navedenog, tigricama se ponekad sme davati: kuvani krompir, testenina, pirinač, kuvano jaje, tost / dvopek, nemasni mlečni proizvodi.

Od začinskog bilja, tigrice smeju jesti: peršun, kapar, bosiljak, zovu, vlašac, timijan...
 
Tigrice nikako ne bi smele jesti nezdravu hranu kao što je: čips, smoki, suhomesnati proizvodi i sl., a treba voditi računa da i dozvoljena hrana nipošto ne bude vruća, slana, nekuvana, a voće i povrće nesme biti prskano i neoprano.

Na temu adekvatne ishrane tigrica, pisali smo ovde, ovde i ovde.

OZNAKE: