Povratak

Ručno hranjenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ručno hranim aleksandra, star je oko 3 - 4 nedelje!  Uzgajivač od koga sam kupila ih izleže u inkubatoru!  Kod mene je nedelju dana, odbija da jede, nešto malo nasilim u njega, ali je danas -  uveče i to je ispovraćao! Nozdrve su mu suve, oči mu ne suze, boja i gustoća izmeta je nepromenjena! Dajem mu samlevenu hranu za nimfe - plazma keks i kuvano jaje! Sve kroz cedku prosejem i pravim smesu gustine jogurta! Ja sam iz Sombora i tu nema da se kupi hrana za ručno hranjenje ptica! I da, još sam i sipinu kost samlela! Bila bih Vam zahvalana kada bi što pre odgovorili, da pomognete meni i mom aleksandru. Unapred zahvalna! Pozdrav, Anamarija

O: Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku. Ponekad je i jedino rešenje s obzirom da se roditelji mogu razboleti ili uginuti. Postoji više metoda ručnog hranjenja mladih ptica.

To su: hranjenje kašičicom i hranjenje brizgaljkom (špricem), s tim da se ova metoda različito primjenjuje, odnosno hrana se pomoću nastavka ispušta u različitim delovima digestivnog sistema. Tako se najlakše i najsigurnije hrana stavlja direktno u kljun.

Ako ste se odlučili za ovaj način ishrane, svakako je najbolji izbor gotova hrana, koja je namenjena ishrani mladih ptica ("Orlux"), jer je vrlo teško sastaviti dobro izbalansiran obrok u fazi intenzivnog rasta, kako tela tako i pernatog pokrivača ptica. Uz osnovne gradive sastojke (izvor energije), hrana treba da bude optimalno snabdevena vitaminima i mineralima, a naročito su važne za ptice esencijalne amino-kiseline (metionin, lizin).

U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u uzrastu od 14 dana razmak bi trebao da bude 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smeli preskakati, a svaki bi trebao biti sveže pripremljen.

U prirodnim uslovima, mladi ostaju uz roditelje sve do uzrasta od 10 - 11 nedelja i tokom tog perioda nauče da jedu i steknu letačko iskustvo. Probajte da ptici dajete manje količine hrane u kraćim vremenskim intervalima jer do povraćanja može doći i ako ptica halapljivo pojede veću količinu hrane.

Ukoliko primetite da ptica pokazuje još neke znake koji bi ukazali na bolesno stanje, obavezno se obratite veterinaru. Najbolje bi bilo da kontaktirate i odgajivača od kog ste kupili pticu, kako bi Vam dao potpunije informacije o samom načinu ručnog othranjivanja ptice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs