Povratak

Promena boje nosnica kod tigrica / Polna zrelost i parenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tri tigrice, dve ženke i mužjaka. U paru koji se izdvojio, i mužjak (2 god.) i ženka (1 god.) su dobili prilično jaku braon-bordo boju nosnica koja je konstantna već 2-3 nedelje. Osim toga ne primećujem ništa neobično kod njih. Nema nikakve sluzi, stolica im je u redu, ptice su vesele i blago rečeno hiperaktivne. U prilično prostranom kavezu stalno se igraju, što međusobno, što sa ljuljaškom i zvoncem. Dobro jedu (mešavinu hrane koju uzimam u Vašem centru), grickaju sipinu kost a primetio sam da su dobro načeli i jednu od drvenih drškica na kojima stoje. Perje im je isto u redu, nije nakostrešeno, na nogicama nemaju ništa neobično i prilično su glasne i brbljive. Često ih puštam da lete po sobi (u kojoj nema saksija sa cvećem).

Plašim se da i pored svega toga, promena boje nosnica može ukazivati na nešto ozbiljno. I iako me izluđuju 24 časa dnevno, mnogo volim ove ptice i ne bih želeo da im se nešto desi.
Pozdrav, Željko

O: Boja nosnica varira u odnosu na starost tigrice i u odnosu na pol tigrice.

Veoma mlade ptice imaju ružičastu nosnicu. Kako stare, boja nosnica im se manje u beličasto-braon što znači da je ptica ženskog pola i u plavo-ljubičastu što znači da je ptica muškog pola.

Tigrice su polno zrele najranije sa 6 meseci, ali ne bi trebalo pustiti ih da se pare pre punih godinu dana starosti. U tom periodu (starost 6 meseci), lako je razlikovati pol na osnovu jasne boje nosnice. Kod jedinki koje su žute i bele boje, nosnica neretko do kraja života ostane boje mesa - ružičasta, a jedina razlika je što je kod mužjaka glatka, dok je kod ženki hrapava.

Sa postizanjem polne zrelosti raste nivo hormona, koji ptici daju karakterisitke pola i ističu polna obeležja. Među polna obeležja se ubrajaju i boja voštanice, pokreti udvaranja, pesma udvaranja mužjaka itd.

U proleće, najčešće, polno zrele jedinke u prisustvu jedinki različitog pola postaju voljne za parenje. Tada se boja nosnice može intenzivirati u smislu da kod ženki boja nosnice bude tamno braon, pa čak i pomalo ljubičasta, dok kod mužjaka postaje intenzivno plava i sjajna. Pored promene boje nosnice, primetićete i promene u ponašanju: mužjak će se više udvarati ženki, ptice će biti veselije i naklonjenije jedna drugoj. Tada je neophodno da im omogućite gnezdo za razmnožavanje i pojačate ishranu.

Kućica za parenje treba da bude napravljene od daske ili debele šper-ploče, veličine 20x15 cm u bazi i visine 20 cm, sa otvorom od 6 cm u prečniku. Dijagonalno od ulaznog otvora na podu treba napraviti udubljenje prečnika 6-7cm i dubine 1cm u koje će ženka položiti jaja i ležati na njima.

Ishrana je veoma bitna. Pored osnovne hrane koja je namenjena tigricama - mešavina semena, voće i povrće, mineralni dodatak, sipina kost ili mineralni kamen, potrebno je uvrstiti i dodatke koji u svom sastavu imaju jaja, keks itd. Ovakav dodatak hrani možete naći u našoj ponudi (Ovomix). On se može koristiti i van sezone parenja za poboljšanje kondicije kao i za poboljšanje kvaliteta perja.

Promena boje nosnice može nastati i usled hormonskog disbalansa kao i usled pojave tumora i kožnih oboljenja. S obzirom da se ptice ponašaju fiziološki, očuvan im je apetit, vesele su, pravilno poleglog perja, izmet im je karakteristične boje i konzistencije, najverovatnije da se radi o promeni boje nosnice zbog raspoloženja za parenje.

Svakako, da biste otklonili sve sumnje, preporučila bih Vam da odvedete ptice kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs