Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2,5 godine sam kupila nimfu koja je od samog početka bila vrlo mirna ptica, mislila sam da je to deo privikavanja. Nismo je "primoravali" da se druži sa nama dok sama nije prišla. Neće da izađe iz kaveza iako su joj vratanca otvorena većim delom dana, ili samo izađe da protegne krila i odmah se vrati. Kada je izvadim iz kaveza (ne boji se ruke), odmah se penje na rame, mazi se, dozvoljava da se češka, radoznala je i mogla bi ceo dan da provede tako. Lepo jede, ima dodatke vitamina, sipinu kost. Uopšte ne izgleda bolesno, ali može ceo dan da provede dremajući i uopšte neće da leti (do pre nekog vremena je letela više puta dnevno). Molim Vas za savet, kako da je navedem na to da sama izlazi iz kaveza.

Kao i da bar pomalo leti jer se bojim da joj krila ne atrofiraju.
Aleksandra

O: Što se tiče sposobnosti letenja, ona je kod ptica kućnih ljubimaca onemogućena ili oslabljena iz sledeća dva razloga: skraćivanjem letnih pera ili gojaznošću. Takođe, potrebno je spomenuti i poremećaje ravnoteže (kao posledica zapaljenja bakterijske ili virusne etiologije u predelu glave, potres mozga, i sl.) koje je moguće ustanoviti jedino pregledom kod veterinara.

Sposobnost snalaženja u prostoru je kod ptica razvijena na visokom nivou, ali može da bude poremećena nekim reflektujućim površinama u prostoriji, npr. ogledalo, staklo, prednja strana TV prijemnika, ormar sa sjajnom površinom i sl. - pa se prilikom puštanja ptica preporučuje da navučete zavese i adekvatnim prekrivačem prekrijete navedene površine kako ne bi došlo do povređivanja.

Pokušajte ovo, ukoliko već niste, pa će se vaša ptica možda ohrabriti u pokušaju letenja jer će imati bolju kontrolu nad orijentacijom u prostoru. Isto tako s obzirom da se ptice prilikom leta orijentišu prema određenim delovima nameštaja u prostoriji u kojoj borave, moguće je da ukoliko ste skoro nešto od rasporeda pokućstva menjali,  da je i to izazvalo njenu dezorijentaciju, pa i iz tih razloga neće da leti. Isto tako loše osvetljenje (zamračivanje prostorije, puštanje da leti u kasnim večernjim satima), može da dovede do ovog problema.

Međutim, možda je ipak rešenje ovog problema najbolje započeti pregledom kod veterinara kako bi se isključio bilo koji medicinski uzrok nemogućnosti letenja.

OZNAKE: