Povratak

Pripitomljavanje nimfe i puštanje iz kaveza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam jednu nimfu pre nekih 15 dana, kažu da je mužiak zato jer ima jarko crvene obraze...ali kako mu se približim on duva kroz nos ...pa sam pre nedelju dana kupio ženku nimfe i sada su u istom kavezu, ali ona je mnogo pitomija od njega.. i sme se pomaziti. Za koliko bi ih smeo puštati iz kaveza po svojoj sobi, ali da ih ne jurim da bi ih hvatao? I zašto ovaj mužjak kako mu se približim duva kroz nos i drhti? Ali u poslednje vreme manje.
Pozdrav od mene, i hvala vam unapred, Stefan

O: Ptice pokazuju na različite načine strah, nelagodu, nesigurnost i nepoverenje.

Potrebno je dosta vremena da se ptice nauče na čovekovo prisustvo i da steknu poverenje. Novi papagaj je verovatno više vremena provodio u društvu čoveka i shvatio je da od čoveka ne preti opasnost. To isto treba Vi da postignete sa Vašom prvom pticom.

Poklonite mu više vremena koje ćete provesti tako što ćete mu se u početku samo blagim glasom obraćati. Dajte mu vremena da se navikne na Vas, da prestane da pokazuje strah. Kada primetite da je stekao poverenje, onda možete pokušati da postepeno pružate ruku ka njemu.

Sigurno da će u njegovom procesu pripitomljavanja veliki uticaj imati nova ptica, koja ne pokazuje strah.

Vreme koje je potrebno da se pripitomi može biti veoma varijabilno i zavisi od individualnih karakteristika same ptice i od Vašeg pristupa. Preporučila bih Vam da ptice puštate da lete po kući kada izgube strah od Vas, kako se ne bi uznemirile i panično letele po prostoriji. Ptice moraju par nedelja provesti u kavezu da bi stekle orjentaciju i odmerile gde se nalaze u odnosu na predmete koji ih okružuju, što im je bitno tokom leta. Zato je preporuka da im kavez ne pomerate sa mesta na kojem se nalazi.

Kada se Vaše ptice jednako naviknu na Vas i izgube strah, kada su raspoložene (pevaju, zanimaju se igračkama ili međusobno), otvorite im vrata od kaveza i proverite da li su raspoložene da istraže okolinu i da li su raspoložene za let. Ponekad se desi da ne izađu. To ne treba da Vas brine, ptice vole slobodu, let, aktivnost, tako da će izaći čim se budu osećale dovoljno sigurno i motivisano. Najveća motivacija je dozivajući zvuk ptice koja je prva izašla. U Vašem slučaju će se verovatno prvo osmeliti nova ptica.

Papagaji se sami vraćaju u kavez, najčešće zato što su gladni. Ponekada im je (naročito u početku), teže da pronađu ulaz u kavez. Strah od čoveka koji osećaju, može da ih spreči da uđu u kavez, zato je bitno da se oslobode straha pre nego što počnu da lete po prostoriji. Morate paziti da je dobar intenzitet osvetljenja, jer pri slabijem osvetljenju lošije vide, tako da im to može ometati povratak u kavez.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs