Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva rozenkolinsa i kupila sam ih neki dan. Uglavnom ja nisam baš upućena kako se oni izdržavaju. Ja im menjam vodu svaki dan, stavljam im hranu u onu posudicu od kaveza i stalno im je puna za svaki slučaj. Ali čula sam da ne treba stalno da im je puna nego samo da im dajem po malo hrane par puta na dan, pa bih htela da pitam šta sad da radim jer sam čula razne price? I ako biste hteli molim Vas da mi kazete na šta još da povedem računa oko njih? Nadam se da ćete mi odgovoriti.
Hvala unapred i pozdrav.
Lana

O: Rozenkolinsi naseljavaju jugo - zapadnu Afriku i to prostore Namibije i Bocvane, dok su u neznatno više plavičastoj boji nastanjeni još jedino u južnoj Angoli. Reč je o kratkorepom papagaju veličine oko 15 cm sa intezivno zelenim leđima, svetlijim zelenkasto - žutm grudima, crvenog čela i podbradka, plavog kratkog repa gde se na svakom pojedinačnom peru uočava crvena oznaka, kratkih ali jakih nogu, svetlijeg kljuna koji je u odnosu na veličinu ptice izrazito snažan i veliki. U prirodi boravi uglavnom u blizini većih pustinja, ali uz obaveznu blizinu vode koja mu je neophodna u periodu odhranjivanja mladih i pravljenju gnezda, za koje koristi šupljine - duplje trulog drveća ili panjeva.

Žive u jatima koja uglavnom sačinjava 12 jedinki, ali ne tako retko broj jedinki može da bude i znatno veći. Jednom oformljen par ostaje vezan do kraja života! Ovo isto važi i za njihove srodnike Fišere, Personate i zbog toga se nazivaju i ''Ljubavni papagaji''.

Hrane se raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića. Period parenja je od marta do maja, kada oba roditelja na specifičan način cepkaju ljuspice drveća dužine do 10 cm zabadajući ih u perje iznad repa i leđa, da bi ih po unošenju u duplju - gnezdo vadili i od njega formirali sferno gnezdo u kome će ženka položiti 4 - 6 belih jaja veličine 24 x 17 mm.

Još jedna karakteristika vezana za sve papagaje iz porodice ''Agapornisa'' je ta što se vizuelno ne može ustanoviti pol jer su mužjaci i ženke iste konstrukcije i koloritnosti, pa razliku u polovima mogu da odrede samo iskusni odgajivači prepipavajući rastojanje karličnih kostiju i rastojanje od karlice do grudne kosti, mada i to nije uvek stopostotno zagarantovano.

Jedinke koje se drže u "kućnim uslovima" se hrane semenjem prosa, ovsa, suncokreta, konoplje, američkog sirka, svetlog semena i kanarinskom hranom, a mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka. Takođe, ne smemo isključiti jabuke, spanać, šargarepu, list sa grančicom peršuna, dršku sa semenom neljute paprike, krastavac sa ljuskom, i obavezno dodavati minerale u čvrstom - granulastom stanju, kao i vitaminski kompleks koji se stavlja u vodu, a sve u cilju zdravlja, snage, živahnosti i potpune koloritnosti ptice. Nikako im nemojte davati hleb jer im kvasac iz hleba može naškoditi.

Mladi Rozenkolinsi se razlikuju od zrelih po tome što im je kljun crno - siv, dok je kod zrele ptice boja kljuna svetla i po tome što je čelo i podbradak roze, dok je kod odrasle ptice taj deo intezivno crven. Kad je reč o Angolskom rozenkolinsu, on je pretežno plavičaste boje, sa čelom boje kajsije i belim podbradkom što su osnovne razlike u odnosu na istu vrstu papagaja koji potiču iz Namibije i Bocvane.

Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića, a naročito kao kućni ljubimci, vole leteti unaokolo i istraživati okolinu u kojoj žive. Rozenkolisi su vrlo privrženi svom partneru i uopšteno se smatra da je od velike važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno. Razvijaju snažnu povezanost s vlasnikom ili partnerom, ali mogu biti i  agresivni prema drugim pticama. 

Ove ptice vole da imaju puno prostora i zato kavez mora biti što većih dimenzija (min. 45x55x45 cm). Osim hranilice i pojilice, u kavezu se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Isto kao i kod tigrica, štapić na koji ptica doleće na kućicu ne sme biti duži od 10 cm tako da na njemu može stajati samo jedna ptica. Potrebno je i kućice razdvojiti malo dalje jednu od druge jer svađe izmedu parova znaju biti vrlo grube. I igračke su važan element u životu ovih papagaja - zvončići, ljuljaške, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala. Takođe, svakodnevno Vašu pticu puštajte da slobodno leti.

Ukoliko imate  i mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za nošenje jaja. Polno su zreli sa osam meseci, medjutim najbolje ih je pariti u starosti od 12 - 15 meseci. Izlenu od 3 - 8 jaja, a inkubacija traje 22 - 25 dana. Često će se mužjak pridružiti ženki u gnezdu i pomoći pri hranjenju. Mladunci će početi napuštati gnezdo za 38 - 50 dana i za 2 nedelje nakon toga biće samostalni, kada se preporučuje povremeno vaditi ih iz gnezda i privikavati ih na ruku, odnosno sprovoditi socijalizaciju.

Roditeljskom paru potrebno je pojačati ishranu tokom ishrane mladih ptica pa im možete ponuditi npr. nakvašene semenke, strugana šargarepa i jabuka, tvrdo kuvano jaje, i kao izvor kalcijuma sipina kost, kalcijumova kocka i vitaminsko mineralni gotovi preparati. Sveža voda im uvek mora biti dostupna. Sveže namirnice koje nepojedu, sklonite iz kaveza i menjajte novim na dnevnom nivou. Zrnasta hrana  može biti dodavana prema potrošnji, ali bi trebalo da je dostupna u svakom trenutku.

Kao što sam vec spomenula, ovi papagaji (iako slove za privržene partnere), znaju biti vrlo agresivne prema svom paru, a nažalost se ponekad dogodi da ptica nema izražen roditeljski instinkt, pa agresiju može pokazati i prema svojim potomcima, bez obzira što su im osigurani svi adekvatni uslovi.


 
 

OZNAKE: