Povratak

Zaostajanje jajeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani. Molim za savet. Posle parenja kanarinka je napravila gnezdo. Već deset dana leži u gnezdu a nije snela nijedno jaje. Šta je u pitanju? Skender

O: Ako je parenje uspešno, ženka obično posle 4 - 6 dana počne da nosi jaja i snese 3-5 komada. Kada završi sa nošenjem počne da leži na njima. Zaostajanje jajeta kao problem se često javlja kod kaveznih ptica, posebno kod kanarinaca i papagaja. Ženke sa zadržanim jajetom su nevesele i povlače se u ugao kaveza. Napori da se ptica oslobodi jajeta smenjuju se sa periodima normalnog ponašanja.  

Kao posledica stalnog napinjanja može da nastane prolapsus(ispadanje) jajovoda i kloake. Zadržano jaje vrši pritisak na debelo crevo, ureter i velike krvne sudove karlice zbog čega može doći do zastoja izmeta i mokraće kao i do poremećaja cirkulacije usled pritiska na krvne sudove.
 
U kasnijim stadijumima bolesti ptica zauzima nepripodan položaj, oslanja se na bazu repa, a krila su opuštena.
 
Ako se ne preduzme lečenje može doći i do uginuća ptice.
 
Iz svega navedenog, može da se zaključi da ukoliko je u pitanju zaostajanje jajeta, onda je to ozbiljan problem pa se njemu mora tako i pristupiti, tako da ukoliko ste primetili neki od nabrojanih simtoma kod Vaše kanarinke neophodno je da posetite vetrinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs