Povratak

Tamnjenje kože na testisima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pročitala sam vaše tekstove o hiperpigmentaciji ali nisam baš sigurna da li je ovo tako bezazleno, pa sam vam poslala slike ako budete mogli preko njih da utvrdite. Molim vas da mi date vaše stručno mišljenje da li je to hiperpigmentacija ili nešto drugo? Zahvaljujem se unapred. Jelena Ilić
O: Tamnjenje kože ili hiperpigmentacija kod pasa obično je posledica prekomerne količine melanina u ćelijama. Melanin je materija ili pigment koji psu daje boju kože i dlake.
Melanin se kod svih sisara javlja u dva oblika: eumelanin i feomelanin. Eumelanin je crni ili tamnosmeđi pigment. Feomelanin daje žućkastu nijansu. Melanin sintetizuje specijalizovane ćelije, melanociti, a nalaze se u koži, korenu dlake i drugim mestima u telu, a na podsticaj melanotropnog hormona.

Melanociti se koncentrišu u obliku malih pigmentnih čestica (melanosoma) koje se zatim transportuju ćelijskim izdancima melanocita u okolne keratinocite. Na mestima na koži gde su melanociti posebno koncentrisani i/ili vrlo aktivni javlja se lokalizovana tamnija pigmentacija.

Ovo nastaje ili zbog povećanog broja melanocita ili povećane produkcije melanina i njegovog deponovanja u bazalnom epitelu. Ovo se događa ili sekundarno na upalu ili ipak idiopatski (primarno).
Jedan od uzroka ovakvoj promeni navodi se atopički dermatitis. Najčešće zahvaćena područja na psu su prepone, pazuh i mesta između prstiju. Kao reakcija na nepoželjni nadražaj duže vreme i sama koža s vremenom menja boju. Umesto bledoružičaste boje polagano se razvija tamnije pa i crno obojenje, a naročito na onim mestima gde je koža bila upalno zacrvenjena.

Osim hiperpigmentacije, na koži se mogu javiti makule ili mrlje koje su prvenstveno karakterizovane promenom boje kože. Makule su lokalizovane promene, ograničene i manje od 1 cm veličine, dok su mrlje manje ograničene i mnogo većih dimenzija.

 

Radi Vaše sigurnosti kao i samog zdravlja ljubimca, za početak bi bilo dobro odvesti ljubimca na pregled kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti da obavi kompletan pregled kože i dlake pa će Vas dalje, u skladu s postavljenom dijagnozom, savetovati kao i odgovoriti na sva pitanja.

O simptomima bolesti testisa pisali u tekstovima Orhitis – upala testisa i Upala testisa – orhitis kod psa.