Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Doberman  od 6 god. u sredu je operisan od torzije. Uveče je došao kući, spavao u sobi, nije jeo ništa, pio i svaki dan dobijao infuziju. U nedelju ujutru počeo je da skače po sobi da kaki i piški i izdahnuo za pola sata. Nije mi jasno zašto? Inače želudac mu je pričvršćen na operaciji. Pozdrav, Jovana
O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.

Nažalost ovim putem nije moguće odrediti tačno šta se desilo sa vašim ljubimcem. Da li je u pitanja komplikacija tokom oporavka ili nešto drugo, možete saznati nakon konstultacija sa veterinarom koji je životinju i operisao i evenutalno odrađene odbukcije.

Torzija želuca predstavlja takav zdravstveni poremećaj kod kojeg dolazi do abnormalnog proširenja (dilatacije) i rotacije želuca (90-360 stupnjeva) po uzdužnoj osi s posledičnim zatvaranjem jednjaka i nemogućnošću evakuacije sadržaja povraćanjem ili podrigivanje. Do pojave bolesti dolazi zbog poremećaja u pokretljivosti želuca i prevelikog sakupljanja vazduha, tečnosti ili pene u želucu. Takođe, dolazi i do pada krvnog pritiska i šoka kao posledica smanjene količine krvi koja se vraća srcu, a zahvaćeni su i drugi organi u trbušnoj šupljini, odnosno, pritiskom preko dijafragme i organi u prsnoj šupljini.

Kliničku sliku prati nagli gubitak raspoloženja ljubimca, otežano disanje, slabost, želja za povraćanjem s jakim kontrakcijama trbušne muskulature,... Intenzitet kliničke slike se posebno brzo razvija pa ljubimac uskoro ne može stajati na nogama, a želudac se brzinski povećava. Ako vlasnik brzo ne reaguje i odvede ljubimca kod veterinara, u kratkom vremenskom periodu (nekoliko sati) moguće je da ljubimac podlegne promenama.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, a ako to vreme dozvoli, i rentgenske pretrage. Međutim, u mnogim slučajevima i sama sumnja, nakon iscrpne anamneze vlasnika, je nedovoljna za početak lečenja.

Lečenje obuhvata tretiranje stanja šoka kao i smanjivanje pritiska u želucu i na okolne organe. U određenim slučajevima, indukovan je i operativni zahvat u svrhu repozicije želuca, odnosno, vraćanja i fiksiranja želuca u svoj fiziološki položaj - gastropeksija. Tim postupkom se želudac pričvrsti na noseći zid u unutrašnjosti trbušne šupljine što sprečava pojavu recidiva. Prema određenim istraživanjima, samo kod 6% operisanih ljubimaca se ponovno javila torzija.

Dilatacija i torzija želuca se najčešće pojavljuju kod velikih rasa pasa (doge, hrtovi, ovčari, bokseri,...), pasa koji imaju duboka prsa... Međutim, zabeleženi su slučajevi torzija i kod manjih pasa (npr. pekinezeri).

Prevencija je bitna u očuvanju zdravlja ljubimca. Ona obuhvata prikladnu prehranu, odnosno, izbegavanje hranu koja nadima, hraniti ljubimce češće i u manjim obrocima, redukovati vežbe skakanja i preskakivanja na najmanju moguću meru, izbegavati šetnje ili trening odmah nakon ili pre obroka (pričekati minimalno par sati), obroke davati s povišenog mesta i na takav način smanjiti mogućnost povećanog gutanja vazduha prilikom hranjenja,...

Želimo vam da što pre prebolite smrt ljubimca.

OZNAKE: