Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam štene labradora staro 5 meseca ima mikrosporozu. Ima krugove po stomaku, uvu i njušci. Vodila sam ga veterinaru, dao mu je nekih 4 inekcije, i rekao za sedam dana ponovo da ga vodim, pa me zanima da li je opasno po životinju i koliko dugo se leči i da li pored ovog da kupim neku mast ili prašak. Hvala. Milena
O: Mikrosporoza je zoonoza uzrokovana gljivicom Microsporum canis. Sama reč zoonoza znači da je bolest prenosiva i na ljude. Ispoljava se pojavom okruglih bezdlačnih područja (pečata), crvene do tamnosive boje po glavi i nogama. Bezdlačna područja su karakteristična, stoga se uz pregled Woodovom lampom i uzimanjem uzoraka lezija i njihovim kultiviranjem potvrđuje sumnja. Samoj pojavi bolesti prethodni kontakt sa zaraženom životinjom, najčešće mačkom, i smanjeni imunitet životinje.

Lečenje mikrosporoze se obavlja lokalnom ili sistemskom primenom antimikotika. Naravno, uz ovo je bitno hraniti ljubimca visokokvalitetnom hranom bogatom proteinima, kao i dodatkom vitaminskih preparata koji se u sebi sadrže biotin, koji igra veliku ulogu u rastu i čvrstoći dlake.

Lečenju se najčešće pristupa lokalnom terapijom i kao takva je jako delotvorna. Osim preparata na bazi piroktonolamina (Biopirox) postoje preparati na bazi mikonazola (Daktarin) koje možete nanositi na promenjena područja, a po potrebi se koriste sistemski antimikotici. Ovo sve radite u dogovoru sa Vašim veterinarom.

Možete koristiti Vetoquinol-ov preparat za pse Dermanorm, za oporavak kože i dlake koji podupire funkciju kože kod dermatoza i prekomernog ispadanja dlake. Poboljšava konstituciju kože posle kožnih bolesti. Namenjeno koži sklonoj kožnim bolestima.

Napominjem svakako da je za izlečenje potrebno oko osam nedelja, međutim ukoliko se klinička slika ne poboljšava, možete promeniti terapiju u dogovoru s Vašim veterinarom.

Više o ovoj kožnoj bolesti možete pročitati u tekstu Mikrosporoza (Mycrosporium canis).

OZNAKE: