Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Čini mi se da je moje štene jorkija od tri meseca slepo, tj. sigurna sam da ne vidi barem na jedno oko. Šta nam je preduzeti i koji je uzrok ovoj pojavi?
O: Kongenitalna slepilo može biti uzrokovana različitim činiocima. Prvo, moguće je uzroke tražiti u genetski uslovljenim malformacijama, nutritivnim nedostacima nastalim tokom samog perioda graviditeta, toksičnim činiocima tokom graviditeta, zdravljem majke za vreme graviditeta, spontano nastale malformacije,... Posledično, slepilo može biti uzrokovano malformacijama bilo kojih od osetljivih delova očnog aparata.

Lečenje, odnosno uspešnost lečenja zavisi od vrste abnormalnosti kao i o uzrocima slepila. Tako, određene prirodne defekte je moguće korigovati hirurškim zahvatima, odnosno lekovima smanjiti njihov uticaj. U određenim slučajevima ni ove navedene metode nisu dovoljne da se ljubimcu povrati vid.

Stoga, savetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru ili kontaktirate Kliniku za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Bulevar oslobođenja 18. Cenjeni stručnjaci, veterinari-oftalmolozi, biti će u mogućnosti da pregledaju ljubimca i u skladu s dijagnozom odrediti da li je moguće da mu se pomogne, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja u vezi sa održavanjem i postizanjem optimalnog zdravlja i kvaliteta života ljubimca.

OZNAKE: