Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Šta mi predlažete za ishranu šteneta King charlsa cavaliera? Štene je staro dva meseca. Hvala, Velimir
O: Cavalier King Charles Spaniel je divan mali pas s tamnim, izražajnim i velikim okruglim očima, dugih ušiju, dlakom poput svile koja je nekada malo valovita pri dnu. Dolaze u tri linije: BLENHEIM (crveno bele boje); PRINCE CHARLES (trobojan); KING CHARLES (crne boje) i RUBY (bogato crvene mahagonija boje). Nestrpljiv je, živahan, voli da boravi napolju i više je sportski naklonjena rasa, dovoljno inteligentan da zna ili shvati što vlasnik želi od njega, lako trenira i pamti kod obuke.

U njegovoj prirodi je da se pristojno i dostojanstveno ponaša u društvu ostalih pasa i kućnih ljubimaca. Cavalier voli ljude i nužna mu je velika pažnja vlasnika da bi bio srećan i ne smeo da se ostavlja sam duže vreme u stanu. Potiče od lovačkih pasa i zato voli da bude napolju. Uzgajivači upozoravaju na njihov gonički instikt i moraju biti pod strogom kontrolom vlasnika da ne izgube kontrolu nad sobom i ne počnu besomučno da love i trče za automobilima, što je vrlo opasno zbog njihove male visine i vozači ih kasno uočavaju. Preporučuje se za decu starijeg uzrasta, a prema strancima su rezervisani. Inače je vrlo poželjan i ugodan saputnik u životu svojih vlasnika. Može se koristiti u kratkim lovačkim izletima na otvoreno, gde pokazuju svoju poslušnost.

Težina odraslog psa je od 5-8 kg, pate od naslednih bolesti koje su u vezi sa očima, dislokaciju patele ili kolena, javlaju se problemi s leđnim delom kičme, podložni su infekcijama uva i postoji mogućnost rane gluvoće. Displazija kukova je česta, lako se goje i neki su genetski podložni težim oboljenjima srca koja dovode do rane smrti. Zato je bitno dobro poznavati medicinsku (veterinarsku) istoriju bolesti njihovih predaka. Dobar je za suživot u stanu. Malo dvorište ili vrt mogu biti dovoljni za njegove igre. Ne podnose vrućine. Vole jurcanje i njuškanje po parkovima. Žive od 9-14 godina.

Češljanje, tj. grooming, obavezan je svakog dana ili češće kroz nedelju, jer je dlaka podložna stvaranju čvorića. Dlačice između mekuši na šapama obavezno se trimuju, uši moraju biti besprekorno održavane i čiste, obavezno ga treba dobro prosušiti nakon kupanja ili šetnje po kiši. Oči treba kontrolisati zbog mogućih infekcija.

Cavalier spada u male rase pasa što znači da pripada kategoriji pasa čija je odrasla težina između 1 i 10 kg. Male rase karakteriše dnevni rast u telesnoj masi od 20g do 10-tog meseca starosti, kada se završava njihov telesni rast i razvoj. Tokom tog perioda rasta i razvoja štene uveća svoju telesnu masu 20 puta. Iz tog razloga hrana za štence malih rasa bi trebala biti energetski veoma bogata.

Najbolju ishranu postižete ako štene hranite hranom koja je superpremijum kvaliteta, za štence malih rasa.To je hrana koja se proizvodi od vrhunsko kvalitetnih sirovina. Ona je najiskoristivija za organizam psa, pa uz manje količine konzumirane hrane omogućava zadovoljenje svih potreba organizma, kako u rastu i razvoju, tako i u odraslom uzrastu. Zbog svog kvaliteta i visoke energetske vrednosti, ova hrana se daje u manjim dnevnim količinama u odnosu na druge hrane.


U ove hrane ubrajamo: Brit care, Rustican, Royal Canin, Trainer, Pro Plan, itd. Dnevna količina hrane je propisana u tabeli na poleđini pakovanja. Dnevnu količinu možete podeliti u dva obroka.

OZNAKE: