Povratak

Neprijatan miris stolice kod šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posedujemo psa rase Jack rassel, mužijak star 4 meseca. Živi sa nama u kući, vrlo brzo je naučio gde mu je mesto i gde obavlja svoje fiziološke potrebe. No odnedavno smo u velikom problemu, naime kada vrši veliku nuždu, smrad je jako nesnosan i raširi se po celoj kući verovali ili ne za manje od minuta, ne znamo šta mu se dešava. Jedina promena je što je od nedavno nakon svih vakcina počeo da šeta po dvorištu, ponekad ga vidim da pojede po neku travku ali ne verujem da to stvara problem, od hrane konzumira Royal Canin junior i s vremena na vreme pedigre junior. Unapred zahvalan na odgovoru! Zoran
O: Defekacija je složeni refleksni čin kojim se feces izbacuje iz organizma. Ulazak izmeta u rektum izaziva refleksne kontrakcije njegove muskulature i opuštanje kružnog mišića i dolazi do izbacivanja izmeta kroz analni otvor.

Učestalost velike nužde kod psa zavisi od količine i kvaliteta hrane kojom hranite Vašeg psa. Ukoliko psa hranite kvalitetnom - premium ili superpremium hranom za pse, količina fecesa bi trebalo da bude manja, zbog visokog stepena svarljivosti ove hrane, a takođe i broj stolica je manji. Na učestalost vršenja nužde utiče i aktivnost psa (češća je kod pasa koji su aktivniji i više borave na otvorenom).

Neophodno je pružiti izbalansiranu ishranu sa potrebnim hranljivim materijama koje će dovesti do normalizacije varenja. To možete uspeti sa energetski bogatom hrana koja sadrži vlakna koja zadovoljava sve potrebe kod Vašeg ljubimca.

Analiza stolice može pokazati prisustvo crevnih parazita, koji se leče odgovarajućim tabletama. Ukoliko životinja ima problema sa stolicom, koprološkim pregledom utvrđuje se da li ona ima gliste i parazite, a on može ukazati i na nepravilan rad pankreasa ili organa iz digestivnog sistema. Takođe, toplije vreme donosi veći rizik od razvoja glista i crevnih parazita.

Vodite svog psa na analizu barem jednom godišnje, jer je to odlična dijagnostička metoda za proveru zdravlja Vašeg ljubimca.

Više o čišćenju psa od crevnih parazita pisale su kolege u sledećim tekstovima: Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita, Gliste kod šteneta i Crevni paraziti (tretiranje šteneta).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs