Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: U okotu imam još pet štenaca. Starosti su 2 meseca i 5 dana. Četiri su normale veličine dok je peto nešto manje. Svi ostali štenci su počeli od danas da ga napadaju i grizu do krvi. Kuja pokušava da ga odbrani, ali kako jedno skloni ostala tri ga napadaju. Morao sam da ga izolujem kako ga ne bi ubili. Koji je razlog takvom ponašanju?
O: Za štence je najvažnije da su dobili kolostralno mleko koje kuja izlučuje u prvim podojima. Kolostralno mleko sadrži majčina antitela koje štite mladunčad u prvim nedeljama života.

Mleko kuje je idealna hrana za štence, ali ukoliko kuja nema mleka danas su dostupna adaptirana mleka u prahu kojom se uspešno mogu odhraniti mladunci. U ponudi Pet centra su kvalitetni programi adaptiranih mleka kao i bočice s dudicama za hranjenje mladunaca.

Štenci su siti ako su ružičastih sluznica i boje kože, ako ne cvile i spavaju sat i po do dva odjednom. U prvom nedeljama starosti trebalo bi da jedu 10-ak puta tokom dana (svaka dva sata), a noću trebaju da jedu tri puta. Kasnije, kako štenci bivaju stariji i veći, izbacuju pojedine obroke, počevši od noćnih obroka.

Ponekad je potrebno sitnije i slabije štence stavljati prve da se najedu i to na mlečne žlezde koje daju najviše mleka (nalaze se na stomaku). Ako koje štene sporije i slabije napreduje, svakako Vam preporučujem da ga nadohranjujete.

U okotima uvek postoje dominantni mladunci i to se pre svega odnosi na legla gde postoji razlika u veličini i vitalnosti. Krupniji i živahniji štenci su obično dominantniji i često se dešava da slabovitalna sitnija štenad stradaju u međusobnim duelima ili prilikom sisanja.

Pošto je problematično štene staro dva meseca i pet dana moguće je njegovo potpuno odvajanje od ostatka legla uz adekvatnu dohranu, mada je ono u ovom starosnom dobu već sposobno da konzumira odgovarajuću suvu ili vlažnu hranu puppy/junior formule.

OZNAKE: