Povratak

Otečena šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam mačora starog dve godine. Pre dve nedelje mu je natekla šapica, bili smo kod veterinara i rekli su nam da ima neku upalu ali da ne vidi nikakvu povredu niti ranicu.... dobio je injekciju antibiotik. Malo mu je bolje ali mu nije sasvim prošlo. Zanima me da li to može biti samo posledica neke povrede ili čak i neke bolesti? Da li mu mogu šapicu mazati nekom antibiotik kremom ili dezinfikovati povidon jodom? Hvala... pozdrav! Ljiljana
O: Šapa je najčešće izložena raznim povredama i bolestima koje su obično posledica infekcije (u dodiru je s nečistoćama s tla). U anatomskom pogledu, šapa je vrlo komplikovane građe, a povrede mogu obuhvatati kožu, hrskavicu pa i kosti.

Osnovni simptomi povreda šape su šepanje i lizanje obolelog mesta. Uzroci povrede mogu biti kontakt s nagrizajućim materijama, kao što su kiseline i alkale, zatim rane (rezne i ubodne), lomovi jednog ili više prstiju.

Osim povreda, moguće su gnojne fistule na šapi koje su izazvane stranim telom koje obično uđe pod kožu između prstiju. Često se na taj način zavlače travke pa je potrebno svakodnevno pregledati šapice i odstraniti eventualne travke koje su zabodene u kožu ljubimca.

Mogući su i ubodi insekata, koji na mestu samog uboda izazivaju vidljive, različito velike, lokalne reakcije (oteklina, bol, crvenilo). Samo kod osetljivih jedinki javljaju se i alergijske reakcije, koje mogu biti primećene na mesto uboda ili sistemske. Nakon uboda pčele neophodno je što pre izvaditi žaoku.

Dalje, moguće je i istegnuće ligamenata, napuknuće kostiju bez pomeranja delova i posledično njihovo krivo zarastanje.

Ugrizom mogu nastati ugrizne rane koje imaju malu ulaznu ranu, ali mogu dovesti do velikih apscesa. Ulazna rana se brzo zatvori, a u anaerobnim uslovima se razmnožavaju bakterije unesene balom, što rezultuje nastankom apscesa. Apsces karakteriše oteklina, temperiranost i fluktuacija, a nakon što sazre može da pukne kroz kožu, gde se vidi isticanje gnoja i puno manja bolnost.

Mazanje "mastima za infekciju" može imati pozitivno dejstvo kod spoljašnjih povreda, ali ne i kod unutarašnjih povreda mišića, tetiva i ligamenata. Svakako bih Vam preporučila dodatne preglede u veterinarskoj ambulanti za kućne ljubimce, radi potpunije dijagnoze.

O povredi šape pisali smo u tekstovima koji glase Povreda jastučića šape kod mačke i Povreda šape nakon ujeda druge mačke.