Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nemačkog ovčara, star je 6 godina. Od pre nekog vremena primetio sam da su mu oči malo crvene, naročito levo i kao da ima neku bledu skramu mlečne boje, ali skroz bledu preko leve zenice. Nekako sam mu stavljao tobradex kapi, po savetu jednog veterinara i bilo mu je bolje, ali je on malo nemiran i teško mu je stavljati te kapi. Opet po savetu veterinara dao sam mu tablete protiv očnog crva ili gliste. Veterinar koji mi je davao te savete ga nije pregledao ali mu je to prepisao na osnovu onoga što sam mu ja rekao, jer mi je teško da psa odvedem u ambulantu, jer je on jako nepogodan da ga pregleda neko a da bude miran. Ako možete neki savet da mi date bio bih vam zahvalan! Pozdrav!
O: Pod kataraktom podrazumevamo zamućenje sočiva koje nastaje zbog poremećaja u metabolizmu. Sočivo prima hranu preko očne vodice koju luči cilijarno telo, pa će zato i poremećaji u ishrani sočiva biti izazvani poremećajima u lučenju očne vodice ili njene cirkulacije. Razlikuju se prirođene, juvenilne, senilne, simptomatske i traumatske katarakte. Prirođene mrene vidljive su odmah (već kod štenaca starosti mesec dana) ili se razviju tokom života.

Simptomatska katarakta nastaje kao posledica različitih promenjenih stanja u metabolizmu organizma. Ta zamućenja mogu nastati ne samo zbog niza poznatih i nepoznatih uzroka u organizmu (šećerna bolest, bolesti štinjače i štitne žlezde). Pri toj vrsti katarakta zamućenja nisu specifična po obliku, boji ni po mestu, a progresivna su i redovno dovode do potpune neprovidnosti sočiva.

Staračka katarakta (c. senilis) pojavljuje se u kasnim godinama života, a promene se mogu protumačiti regresivnim i degenerativnim promenama na vlaknima sočiva koje su izazvane promenama u cirkulacijskom sistemu. Zamućenja se razvijaju postepeno, i to redovno na oba oka. Simptomi će posebno biti izraženi kada se radi o potpunom zamućenju sočiva i tada će biti maksimalno proširena zenica obolelog oka. Boja zamućenja može biti bela kao mleko, sivkastobela, te žućkastobele do smeđe boje, kada se radi o lažnoj katarakti (cataracta spuria), nastaloj zbog sinehija šarenice s prednjom površinom sočiva.

Budući da je zamućenje sočiva izazvano koagulacijom belančevina i da je proces ireverzibilan, terapijski pokušaji nemaju dejstvo. Hirurško lečenje katarakte svodi se na uklanjanje sočiva. Operacija je indukovana prilikom juvenilnih i senilnih katarakta, i to kada je sačuvan zenični refleks. Pri delimičnom zamućenju sočiva moguće je da vid bude u određenoj meri omogućen posle operativnog proširenja zenice.

Savetujem Vas da se obratite Klinici za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, kako bi učinili sve potrebne pretrage i dobili bolji uvid u prognozu operativnog zahvata Vašeg ljubimca.

 

OZNAKE: